Priznanje Kosova nije uslov, samo normalizacija odnosa

Maja Kocijančič

Priznanje Kosova nije uslov, samo normalizacija odnosa

Politika -
Stav Unije je taj da je uslov za dalje približavanje Srbije članstvu u EU da dođe do vidnog i postojanog poboljšanja odnosa s Prištinom, rekla portparolka Ketrin Ešton

BRISEL - Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Maja Kocijančič izjavila je danas da o priznavanju Kosova odlučuje pojedinačno svaka članica EU, a da je stav Unije da je uslov za dalje približavanje Srbije članstvu u EU da dođe do vidnog i postojanog poboljšanja odnosa s Prištinom.

Maja Kocijančič je to rekla komentarišući izjavu predsednika Evropskog parlamenta (EP) Martina Šulca da EP, ali i "Evropska unija u celini", smatraju da Srbija mora na kraju priznati nezavisnost Prištine ako želi da postane članica EU. "Ne mogu da komentarisem izjavu predsednika EP Šulca, a stav EU je da o pitanju priznavanja Kosova odlučuju zemlje članice EU, a ono što EU i Evropski savet kažu jeste da dalja normalizacija odnosa Kosova i Srbije jeste od ključne važnosti", istakla je Maja Kocijančić.

Ona je dodala da je u "zaključima Evropskog saveta iz decembra prošle godine veoma jasno rečeno da EU želi da dođe do vidnog i postojanog poboljšanja odnose Beograda i Prištine i taj stav je i dalje na snazi". "To je i poruka koju je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton danas prenela premijeru Srbije Ivici Dačiću", istakla je portparolka predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Na pitanje da li ipak unutar EU ima takvih razgovora u smislu da se od Srbije konačno zatraži da, ako želi u članstvo, prizna nezavisnost Kosova, ona je uzvratila da je stav Evropskog saveta jasan i da za sve zapadnobalkanske zemlje na putu ka EU "važan uslov jeste regionalna saradnja i dobri susedski odnosi". "To nisu samo reči, već EU želi da vidi opipljive primere koji to dokazuju", zaključila je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track