06:56

MISLE DA SE RUSI BAVE NEČIM BITNIJIM PA POTURAJU REZOLUCIJU O GENOCIDU! Stručnjaci tvrde da od zahteva nema ništa NIJE LEGITIMAN

PRITISAK iz Bosne i Hercegovine

TRAŽE DA UN PROGLASI 11. JUL ZA SEĆANJE NA GENOCID U SREBRENICI! Radeta: Misle da je Rusija prezauzeta i da neće opet dati VETO

Politika -

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Sven Alkalaj dobio je nalog da stavi rezoluciju o "genocidu" u Srebrenici na dnevni red u Generalnoj skupštini UN.

Ne samo da je zahtev Ministarstva spoljnih poslova BiH da se aktuelizuju optužbe o navodnom genocidu, već se kroz rezoluciju traži da se 11. jul proglasi "međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici".

Time bi se udarilo i na Republiku Srpsku i na Srbiju, ali i na čitav srpski narod koji bi se trajno označio genocidnim.

To je, inače, pokušala Velika Britanija u julu 2015. godine, kada je podnela zahtev Savetu bezbednosti UN, ali je Rusija stavila veto.

Nakon saznanja o planu za podnošenje rezolucije, reagovao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik koji je naveo da Sven Alkalaj nema ovlašćenja za vođenje spoljne politike i da stalno zloupotrebljava položaj na kome se nalazi.

usijanje
foto: Kurir televizija

Da li Sven Alkalaj ima ili nema zakonska ovlašćenja da to sprovede u Ujedinjenim nacijama? - pitala je voditeljka Silvija Slamnig.

Zoran Živanović, advokat, tvrdi da su morala da postoje saglasnosti sva 3 člana predsedništva u suprotnom zahtev nije legitiman.

- Onoliko koliko ja poznajem propise on to nije smeo da učini bez saglasnosti sva 3 člana predsedništva. Ukoliko nije postojao konzenzus za podnošenjeg takvog predloga onda se takav jedan akt ne može smatrati legitimnim - rekao je Živanović.

usijanje
foto: Kurir televizija

Zašto je izabran baš ovaj trenutak za aktuelizovanje optužbi o genocidu?

Vjerica Radeta, potpredsednica SRS, smatra da zemlje koje ovu rezoluciju žele da uvedu misle da je Rusija prezauzeta Ukrajinom i da neće i ovaj put dati veto, mada to baš i nije tako.

- U ovom momentu treba da se malo podsetimo da je svake godine krajem juna, a početak jula u znaku tog ne postojećeg genocida u Srebrnici. Svake godine se u Potočarima prave neki seoski vašari. Oko tog groblja dolaze ljudi i peku se jagnjići na ražnju. Bukvalno je napravljen vašar od toga. Zloupotrebljavaju se žrtve koje su se zaista desile u Srebrnici koje su poginule od ratnog zločina, a ne genocida. Od pre nekoliko godina direktor tog memorijalnog centra Potočari je zloupotrebio umrlicu svog rođenog oca. Njegov otac je poginuo 3 godine pre događaja u Srebrnici kao član armije BiH. Taj stav o genocidu nije nastao u BiH, već je to nešto što je uvezeno. Pokušano je sa britanskom rezulucijm, ali to nije uspelo zbog ruskog veta. Oni sad misle da se Rusija bavi nečim bitnijim i da neće obraćati pažnju.Svakako da hoće - rekla je Radeta.

usijanje
foto: Kurir televizija

Advokat se dotakao i akcije Oluja koja je izvršena nedugo posle zločina u Srebrnici.

- Odmah posle zločina u Srebrnici, izvršena je akcija Oluja. U toj akciji izvršen je veliki zločin jer je deportovano preko 250.000 Srba iz Hrvatske. Izvršena su mnoga ubistva, pljačka, uništenja imovine, itd. Taj zločin pripremana je u saradnji i dogovoru hrvatskih državnih vlasti i jedne agencije SAD. To je utvrđeno pred američkim sudom - rekao je Živanović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

06:30

RASKRINKAVANJE! Ambasador koji traži da se proglasi genocid u Srebrenici ima KRIMINALNU PROŠLOST Evo ko su mu mentori i zaštitnici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track