SRAMAN POTEZ TIRANE Albanski parlament doneo rezoluciju kojom se osuđuje navodni genocid u Srebrenici SPOMINJALI KOSOVO I UKRAJINU
Foto: Rojters

bruka

SRAMAN POTEZ TIRANE Albanski parlament doneo rezoluciju kojom se osuđuje navodni genocid u Srebrenici SPOMINJALI KOSOVO I UKRAJINU

Politika -

Skupština Albanije usvojila je danas rezoluciju kojom se osuđuje navodni genocid u Srebrenici.

Naziv rezolucije glasi "U spomen žrtvama genocida u Bosni". Za rezoluciju je glasalo svih 113 poslanika koji su bili prisutni u sali. Prethodno su odbijena četiri amandmana koje je predložio bivši premijer i poslanik Demokratske stranke Tritan Šehu.

Vladajuća Socijalistička stranka predložila je rezoluciju nakon što je glasala protiv druge rezolucije koju su predložili Salji Beriša i njegova grupa demokratskih poslanika.

Šef Poslaničke grupe Socijalista Tauljant Bala je rekao da rezolucija jasno izražava stav Albanije o kažnjavanju ratnih zločina i kažnjavanju država koje ih negiraju.

Prema njegovim rečima, situacija bi trebalo da posluži kao zvono za uzbunu zbog opasnosti od ekstremnih sila nacionalizma, nasilja i užasa rata koje izazivaju.

- Pokazalo se da je genocid bio samo uvod u širi genocid koji se ubrzo proširio i na Kosovo. Nedavno je oživeo u Ukrajini gde su ruske okupacione snage činile i čine izuzetno teške zločine nad nemoćnim civilima - kazao je Bala.

Poslanicima se putem video linka obratio član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović koji im se zahvalio na usvajanju rezolucije.

- Zahvaljujem svim poslanicima parlamenta Albanije na usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici. Zaista, ovo je poštovanje prema žrtvama. Albanija i BiH su dve prijateljske zemlje - rekao je Džaferović.

Nakon govora Bale i Džaferovića održana je minuta ćutanja u čast žrtvama iz Srebrenice.

(Kurir.rs/Kosovo online/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja