01:03

USAME ZUKORLIĆ KOD VUČIĆA Predstavnici izborne liste Muftijin amanet na konsultacijama

sastanak u predsedništvu

KRAJ 1. DANA KONSULTACIJA NA ANDRIĆEVOM VENCU: Muftijin sin poslednji razgovarao sa predsednikom KURIR TV

Politika -

BEOGRAD - Predstavnici tri izborne liste sastali su se danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru konsultacija o kandidatu za novog predsednika vlade Srbije, saopšteno je iz predsednikovog kabineta.

Prethodno danas, pre Usamea Zukorlića kao poslednjeg, na konsultacijama kod Vučića odvojeno su bili predstavnci lista "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani" i Koalicija Albanaca doline. Četvrta stranka, SDA Sulejman Ugljanin nije se odazvala pozivu.

12.15 - Prvi dan konsultacija završava se sastankom sa predstavnicima izborne liste Muftijin amanet - Stranka pravde i pomirenja (SSP) - Usame Zukorlić u 12.45.

Usame Zukorlić, konsulacije
foto: Kurir Televizija

Predstavnici izborne liste Muftijin amanet - Stranka pravde i pomirenja (SSP) danas je došla kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića na konsultacije o mandataru nove Vlade Srbije. Tu listu predvodi lider SSP Usame Zukorlić.

Predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić izjavio je, posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o budućem mandataru, da ta stranka "želi suštinsko učešće" budućoj vladi. On je istakao da SSP ima "korektne odnose sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i želi da nastavi sve ono što su započeli u prethodnom mandatu i nešto novo značajno posebno za Sandžak".

"Mi ćemo prihvatiti svaku ponudu koja će nam omogućiti da realizujemo program SPP", rekao je Zukorlić, navodeći da su kontakti sa SNS stalni i da će se nastaviti.

04:34

MUFTIJIN SIN POSLE KONSULTACIJA NA ANDRIĆEVOM VENCU O ovim temama je razgovarao s Vučićem

Na pitanje o konkretnim rešenjima, on je odgovorio da se razgovaralo o brojnim opcijama o čemu će javnost u narednom periodu više znati, kao i da su zainteresovani "za pozicije kako po dubini, tako i u vrhu vlasti". "Princip naše stranke je da mi govorimo o konkretnim stvarima tek kad se dogovorimo i to bude u finišu", rekao je Zukolić, navodeći da je razgovor sa Vučićem bio dug i konstruktivan.

Zukorlić je rekao, navodeći da je to bilo veoma upečatljivo, da im je Vučić preneo informaciju da se za Sandžak planiraju ozbiljni, konkretni projekti koji će doprineti dizanju standarda na tom prostoru. "Ništa ne podiže standard kao što je autoput, budući aerodrom i veliki slični infrastrukturni projekti. Kao i kliničko bolnički centar i slično", naglasio je Zukorlić.

11.36 - Na konsulatacije o novom mandataru stigao i Žigmanov (DSHV). Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) došao je nešto posle 11 časova u zgradu Predsedništva u Beogradu na razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je danas započeo konsultacije sa parlamentarnim listama o mandataru za sastav nove Vlade.

01:05

KONSULTACIJE NA ANDRIĆEVOM VENCU Predstavnici Zajedno za Vojvodinu kod Vučića

Koalicija Zajedno za Vojvodinu - Vojvodjani, koju predvodi Žigmanov, osvojila je dva mandata u novom sazivu Skupštine Srbije. Vučić bi danas trebalo da razgovara i sa predstavnicima liste Muftijin amanet - Stranka pravde i pomirenja - Usame Zukorlić. Predstavnici liste SDA Sandžak - Sulejman Ugljanin otkazali su učešće na današnjim konsultacijama.

04:41

ŽIGMANOV SE OGLASIO POSLE KONSULTACIJA S VUČIĆEM Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini zadovoljan

11.30 - Na konsultacijama predstavnici koalicije Zajedno za Vojvodinu.

10.15 - Iz Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sujelmana Ugljanina je sinoć najavljeno da se neće odazvati pozivu predsednika. U 10.15 planirani su razgovori sa predstavnicima Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, iz koje je najavljeno da se neće odazvati pozivu predsednika.

09.00 - Kamberi na konsultacijama. Predstavnici Koalicije Albanaca doline došli su danas kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića na konsultacije sa parlamentarnim listama o novom mandataru. Tu koaliciju predvodi lider Partije za demokrasko delovanje (PDD) Šaip Kamberi koji je oko 9 stigao u zgradu Predsedništva.

00:18

KAMBERI KOD VUČIĆA Počele konsultacije na Andrićevom vencu

Koalicija Albanaca doline, imaće jednog poslanika u budućen sazivu Skupštine Srbije. Čine je PDD, Demokratska partija i Pokret za demokratski progres, a okuplja Albance iz Preševa, Bujanovca i Medveđe. Sa Vučićem u okviru konsultacija, kasnije danas trebali bi da razgoraju predstavnici koalicije Zajedno za Vojvodinu, a ; potom i izborne liste Muftijin amanet - Stranka pravde i pomirenja- Usame Zukorlić.

Šta je rekao posle konsultacija

Lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi rekao je danas u Beogradu, posle konsultacija sa predsdnikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da za listu Koalicija Albanaca doline nije interes niti prioritet da bude deo Vlade Srbije. Kamberi je rekao novinarima da Albanci u Preševu, Bujanovcu i Medvedji još nisu integrisani ni na lokalnom nivou državnih inistitucija, niti regionalno.

"Naš zahtev je da se integracijama krene odozdo a ne sa vrha vlade", kao Kamberi Naveo je i da su predstavnici te liste predali Vučiću zahtev da se ispuni "plan od sedam tačaka" koji je, kako je podsetio, Vlada Srbije usvojila pre više godina. Prema njegovim rečima, u tom planu su sadržana ključna pitanja poput ekonomske integracije Albanaca, priznavanja diploma, da se ne upotrebljavaju uvredljivii izrazi prema njima... Rekao je da su to životna pitanja i da očekuje Vučićev lični angažman na njihovom ispunjavanju.

01:10

OGLASIO SE KAMBERI POSLE KONSULTACIJA S VUČIĆEM Ovo su njegovi zahtevi od nove Vlade

"Dolaskom (na konsultacije) smo želili da pokažemo konstruktivnost i želju da budemo partneri u resavanju ovih problema", rekao je Kamberi. Koaliciju Albanaca doline čine PDD, Demokratska partija i Pokret za demokratski progres, a okuplja Albance iz Preševa, Bujanovca i Medvedje.

Vlada Srbije je 2013. usvojila plan koji se odnosi na integraciju Albanaca u institucije sistema, ekonomski razvoj Preševa, Bujanovca i Medvedje, kao i na niz pitanja u oblasti pravosudja, obrazovanja, kultura i zdravstva. Koalicija Albanaca doline imaće jednog poslanika i to će, kako je ranije saopšteno, biti Kamberi. Vučić je, razgovorima sa Koalicijom Albanaca doline, danas počeo konsultacije sa parlamentrim strankama o novom mandataru Vlade Srbije.

Konsultacije sa 12 parlamentarnih lista o formiranju nove vlade trebalo bi da traju do utorka, 19. jula, ali su pojedine opozicione stranke već najavile da na te konsultacije neće doći, medju kojima je i Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track