PROVETRAVANJE! GOTOVO TREĆINA MINISTARA OSTAJE BEZ FOTELJA: Milanu Antonijeviću resor EU? Dačić: Očekujem da mi budemo u vladi
Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

danas počinju konsultacije

PROVETRAVANJE! GOTOVO TREĆINA MINISTARA OSTAJE BEZ FOTELJA: Milanu Antonijeviću resor EU? Dačić: Očekujem da mi budemo u vladi

Politika -

Pravnik i aktivista za ljudska prava jedan je od ozbiljnijih kandidata koji bi mogao da nasledi Jadranku Joksimović, dok bi ona mogla da pređe u Ministarstvo zaštite živote sredine, nezvanično saznaje Kurir

Konsultacije o sastavu nove vlade Srbije da predsednikom Aleksandrom Vučićem počinju danas, dok se njeno formiranje očekuje oko 15. avgusta.Ako je verovati nezvaničnim izvorima, dobar deo aktuelnih ministara, čak skoro trećina, neće dobiti fotelju u narednom sazivu, ali će njihova mesta zauzeti neka nova lica, kao i jedan predstavnik nacionalnih manjina.

Milan Antonijević
foto: screenshot Prva tv

Prema nezvaničnim informacijama Kurira, jedan od novih ministara mogao bi da bude pravnik i poznati aktivista za ljudska prava Milan Antonijević, kome se smeši Ministarstvo za evropske integracije, na čijem je čelu aktuelna ministarka Jadranka Joksimović. No, ni ona neće ostati bez fotelje, već bi, prema rečima našeg izvora, mogla da pređe u Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Novi ministar, ako je verovati nezvaničnim informacijama, trebalo bi da bude i aktuelni ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, a prema spekulacijama, on bi mogao da vodi Ministarstvo spoljnih poslova.

Marko Đurić
foto: Kurir

Sigurni

Mesto u vladi trebalo bi da zadrži, po svemu sudeći, ministar finansija Siniša Mali, i to moguće na istoj poziciji, kao i premijerka Ana Brnabić, ali i ministar privrede Branislav Nedimović, ministar bez portfelja Nenad Popović, te ministarka pravde Maja Popović.

Takoreći najslabije karike, kojima se ne prognozira ostanak u ministarskoj fotelji, jesu ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, ministar za brigu o porodici Ratko Dmitrović, ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić, te moguće i ministar saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Istovremeno, gotovo je izvesno da će SPS ostati i u narednoj vladi, kao i njihov aktuelni ministar prosvete Branko Ružić, a ni lider SPS Ivica Dačić ne krije da očekuje da njegova stranka bude i ubuduće član vlade.

Ivica Dačić
foto: Kurir televizija

- Imajući u vidu činjenicu da je SPS jak i stabilan partner, te sve dobre rezultate koje smo zajednički kao vlada postigli u prethodnom periodu, nema razloga da se ta saradnja ne nastavi i očekujem da SPS bude i u narednoj vladi - rekao je Dačić za Kurir.

Iznenađenje

Profesor Fakulteta politički nauka Zoran Stojiljković za Kurir kaže da bi za njega bila neka vrsta čuda da se u vladi ne pojavi neko iz SPS, ali isto tako poručuje da bi se iznenadio da u vladi ostanu ministar policije Aleksandar Vulin i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

- Verujem da sigurne karte imaju oni koji su i do sada bili na važnim pozicijama i ostvarili visok nivo lojalnosti, poput premijerke Ane Brnabić. Takođe, verujem da će i naredna vlada biti rodno senzibilna, odnosno da će u njoj veliki udeo imati žene, kao i da će jedan resor pripasti nekome od predstavnika manjina. S druge strane, voleo bih da vidim da se u vladi ne nađu ljudi koji nemaju pokriće za, recimo, imovinske karte - kazao je Stojiljković.

RATKO DMITROVIĆ

Ne opterećujem se, ali ako ostanem...

Ratko Dmitrović
foto: Tamara Trajković

Ministar za brigu o porodici Ratko Dmitrović za Kurir kaže da se ne opterećuje time hoće li biti i u narednoj vladi.

- Radio sam ovih godinu i po koliko se moglo, donete su značajne mere za poboljšanje stope rodnosti, obišli smo celu Srbiju, snimili stanje, ja sam napravio osnovne elemente nacionalne strategije za zaustavljanje demografskog pada, odavno imam razrađenu ideju da ovo ministarstvo obuhvati i dijasporu... Ako ostanem ministar, potrudići se da od ovoga uradim što više, u suprotnom, potrudiću se da radim neke lepe, započete, a nedovršene privatne poslove. Plus nove ideje - kazao nam je.

POČINJU KONSULTACIJE

Predstavnici četiri liste danas kod Vučića Predsednik Vučić pozvao je za danas četiri izborne liste na konsultacije, saopšteno je iz njegovog kabineta. Prvi će, u 9.00, stići predstavnici Koalicije Albanaca doline, dok će nakon njih predsednik u 10.15 obaviti razgovore s predstavnicima liste SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin. U 11.30 s Vučićem će se sastati predstavnici koalicije Zajedno za Vojvodinu, a potom predstavnici izborne liste Muftijin amanet - Stranka pravde i pomirenja - Usame Zukorlić u 12.45.

naslovna, 14.07.2022.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

POKLON - IKONA SVETOG KOZME I DAMJANA SA ZLATOTISKOM

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svete mučenike Kozmu i Damjana, poznatije kao Vrači ili Vračevi.

U dnevnim novinama Kurir čeka vas POKLON - IKONA SVETOG KOZME I DAMJANA sa zlatotiskom.

Kozma i Damjan bili su braća iz Azije, čija je majka bila hrišćanka, a otac neznabožac. Iako ih otac nije učio hrišćanskim pravilima, budući čudotvorci sledili su majku, a nakon očeve smrti zajedno s njom su se posvetili služenju Isusu Hristu.

Sveti Vrači slave se dva puta u toku godine - 14. novembra i 14. jula.

Poklon
foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Ivana Žigić/ Foto/Source:Ministarstvo rudarstva i energetike

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track