ISPRAVKA: Edi Rama nije rekao da postoje samo 2 načina da se reši situacija, a jedan od njih je rat
Foto: EPA / Andrej Cukić

konflikt

ISPRAVKA: Edi Rama nije rekao da postoje samo 2 načina da se reši situacija, a jedan od njih je rat

Politika -

Kurir je 1.8.2022. objavio tekst pod nazivom EDI RAMA SE OGLASIO NAKON TENZIJA NA SEVERU KiM: Postoje samo 2 načina da se reši situacija, a jedan od njih je rat, što je fekt-čeking sajt Faktoje okarakterisao kao dezinformaciju.

Naime, kako se navodi, 2022. godine albanski premijer Edi Rama bio je između „dve vatre“. S Kosovom na jednoj strani, odbacujući projekat „Otvoreni Balkan” i Srbijom na drugoj, koja je podržala ovu inicijativu, ali je istovremeno odbila da uvede sankcije Rusiji nakon početka rata u Ukrajini.

To je dovelo do artikulacije nekih Raminih izjava, koje su ponekad postajale "viralne" na srpskom, a drugi put na albanskom jeziku.

Tako je u junu 2022. godine premijer Rama, iz Prištine, na kraju zajedničkog sastanka dve vlade Albanija – Kosovo, na inauguraciji knjige potpredsednika Skupštine Kosova Envera Hodžaja, dao izjavu koja je obišla mrežu.

"Kosovo je mnogo pretrpelo od rata, sakaćenja, požara, razaranja i više ne treba da ide u tom pravcu, osim ako ga oni, naravno, forsiraju. Ako forsiraju Kosovo, teraju i Albaniju i definitivno jesmo jedno, ali sve dok nas ne teraju, ne moramo uopšte da idemo tim putem" - rekao je Rama.

Situacija je preokrenuta dva meseca kasnije, u avgustu 2022. S obzirom da je Kosovo odbilo projekat „Otvoreni Balkan“ jer se preklapa sa Berlinskim procesom u režiji Evropske unije, premijer Rama je rekao zapravo sledeće:

"Ove situacije upravo pokazuju zašto je potreban 'otvoreni Balkan' i zašto Kosovo treba da dođe i sedne za sto 'otvorenog Balkana'. Jedan je put povratka i borbe, od kojih niko ne pobeđuje jer nema šta delite. Drugi način je izgradnja mira" – rekao je Edi Rama, premijer Albanije, 1. avgusta 2022. godine

Kompletnu analizu možete pročitati ovde.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track