DIPLOMATSKA POBEDA SRBIJE: Amerika prvi put po pitanju Kosova i Metohije na strani Beograda, a ne Prištine!
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj, Shutterstock

Presedan

DIPLOMATSKA POBEDA SRBIJE: Amerika prvi put po pitanju Kosova i Metohije na strani Beograda, a ne Prištine!

Politika -

Kosovski premijer Aljbin Kurti odložio je primenu odluke o zabrani srpskih ličnih dokumenata na Kosovu i Metohiji i tablica tek nakon zahteva američkog ambasadora. Kod Amerike su i nož i pogača, ocenjuju sagovornici Kurira

Prištinska vlast odložila je po nalogu Amerike na mesec dana primenu jednostrane odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o preregistraciji vozila i zabrani srpskih dokumenta na Kosovu i Metohiji, što Srbiji ostavlja prostor da u tom periodu uradi sve što je do nje ne bi li pokušala da utiče na prištinsku vlast da tu odluku i potpuno ukine.

Prema oceni sagovornika Kurira, najveća odgovornost sada je u rukama Vašingtona i Kvinte.

Tri scenarija

Odlaganje primene ove odluke potvrdio je preksinoć kosovski premijer Kurti, i to nakon zahteva američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera. Ovo je, inače, prvi put da su SAD, po pitanju kosovskog problema, otvoreno stale na stranu Beograda, a ne Prištine.

Džefri Hovenijer
foto: Profimedia

- U saradnji sa našim međunarodnim saveznicima, obavezujemo se da ćemo za 30 dana odložiti primenu odluka o registarskim tablicama automobila i ulazno-izlaznim dokumentima na graničnim prelazima sa Srbijom, pod uslovom da se uklone sve barikade i vrati puna sloboda kretanja - poručio je Kurti.

Bivši diplomata Zoran Milivojević ocenio je da je „Vašington gazda u Prištini i to je sad nedvosmisleno jasno“. Kako ističe, „Vašington je gazda i kod njega su i nož i pogača“. On smatra da ima prostora da se utiče na Prištinu da potpuno povuče spornu odluku, a ne samo da je odloži.

- U tih mesec dana mogu tri stvari da se dogode. Pre svega, da zapadni centri moći preispitaju svoj stav bezrezervne podrške Kurtiju, jer je sada jasno da je njegova politička strategija neodrživa, ali i da se bez Srbije ne može pošto su Srbi jasno pokazali da ne prihvataju nametnuta rešenja. Druga stvar je da se pokuša da se obnovi dijalog, da se ipak realizuje susret na najvišem nivou, što bi značilo da Priština promeni pristup. I treće, može da se deblokira situacija u vezi s Briselskim sporazumom, odnosno da se na dnevni red definitivno stavi ZSO. Svakako, najveća odgovornost za ovaj period leži na Vašingtonu i Kvinti, na onim centrima moći koji su dosad podržavali Kurtija - ocenjuje Milivojević za Kurir.

Nekadašnji direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović ističe da - nakon što je Vašington prvi put, kako kaže, racionalno pristupio i stao na stranu interesa Beograda, a ne samo Prištine - možemo da se nadamo i pomaku po pitanju dijaloga u narednih mesec dana.

- Situacija je bila veoma eksplozivna i zaista je pretila eskalacija velikih razmera. Mislim da su odlučnost predsednika Aleksandra Vučića i diplomatski rad naišli na pozitivan odjek. Sledi period gde se može iznaći rešenje koje će zadovoljiti neke realne interese i jedne i druge strane - kazao je on za naš list.

Da sledi borba države u narednih mesec dana protiv odluka Prištine, poručio je juče direktor Vladine Kancelarije za KiM Petar Petković.

Miroslav Lajčak

Hvala ambasadoru SAD

Miroslav Lajčak
foto: Nemanja Nikolić

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je odluku kosovske vlade o odlaganju mera reciprociteta prema Srbiji za 30 dana. On je na Tviteru napisao da je zahvalan ambasadoru SAD u Prištini Džefu Hovenijeru na „snažnoj podršci“.

- Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati predlog Ðuzepa Borelja za odlaganje mera za mesec dana. EU očekuje da se sve blokade na putevima odmah uklone. Borelj poziva Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku - napisao je Lajčak.

Saopštenje Kremlja

Moskva podržava Srbiju

Dimitrij Peskov
foto: Profimedia

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva podržava Srbiju u situaciji s nepriznatim Kosovom.

- Mi, naravno, apsolutno podržavamo Srbiju. Bliski smo kosovskim Srbima. Smatramo da su ovo apsolutno nerazumni zahtevi - istakao je Peskov.

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova moraju upozoriti vlasti pokrajine na nepromišljene korake, a prava Srba koji tamo žive, kaže, moraju se poštovati.

Edi Rama poručio

Otvoreni Balkan ili rat

Edi Rama
foto: EPA/Oliver Hoslet

Edi Rama, premijer Albanije, imao je jasnu poruku Prištini:

- Ove situacije pokazuju zašto je potreban Otvoreni Balkan. To je razlog zašto Kosovo treba da dođe i sedne za sto Otvorenog Balkana. Kada stvari krenu naopako, postoje dva načina. Jedan je rat, od kojeg niko ništa ne dobija, drugi put je izgradnja mira. Ljudi smo i imamo obavezu da ostavimo mir svojoj deci.

Formirati ZSO

- Odlučnom diplomatskom borbom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Beograda, naročito intenzivno u poslednja 24 časa, uspeli smo da Kvinta i SAD izvrše pritisak na Kurtija i da Priština odloži primenu odluka o registarskim tablicama i dokumentima. Ispred nas je sada period gde ćemo u Briselu, uz tešku političku borbu, probati da dođemo do kompromisnog rešenja - kazao je Petković.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin naveo je da on od Prištine ne očekuje ništa, ali da očekuje od EU, koja je potpisala Briselski sporazum, da „već jednom formira Zajednicu srpskih opština (ZSO)“.

- Očekujem od SAD, koje su pokazale da imaju ogroman uticaj na Kosovu i Metohiji, da nastave da ga koriste za dobro, ja sam im zahvalan i da nastave da koriste uticaj da urazume Kurtija da dođemo do rešenja - kazao je on.

Inače, šef evropske diplomatije Ðuzep Borelj pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija da dođu u Brisel i nastave dijalog o svim otvorenim pitanjima, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa. Vučić bi danas trebalo da razgovara i s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Političar iz Kijeva šokirao, bivši specijalac SAD mu odbrusio

Ukrajinac bi da ratuje protiv Srba na KiM, Grenel mu poručio: Ti si lud

Ričard Grenel
foto: Profimedia

Nekadašnji američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel imao je kratku i jasnu poruku za ukrajinskog poslanika Oleksija Gončarenka, koji traži da Ukrajina pošalje vojsku na Kosovo.

- Ti si lud - poručio je Grenel Gončarenku.

Grenel je tako reagovao na izjavu ovog ukrajinskog poslanika i člana delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope da Kijev treba da brani kosovske Albance ako Srbija napadne na Kosovo.

- Ako Srbija izvrši invaziju na teritoriju Kosova, treba da zaštitimo kosovske Albance. Ukrajina sa svojom vojskom je spremna da dejstvuje sa svojim trupama na terenu - napisao je Gončarenko na Tviteru i dodao da „Srbija pokušava da pokrene agresivni rat“. Srbija je za Gončarenka Putinov trojanski konj u Evropi.

REAGOVANJA

Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda

Srbi faktor stabilnosti

Želim da uputim podršku narodu, ali i državnom vrhu i predsedniku, koji je još jednom pokazao da su Srbija i srpski narod faktor stabilnosti i mira na ovim prostorima, jer da nije bilo našeg rukovodstva i predsednika države, pitanje je da li bi srpski narod na KiM tek tako preko nekih stvari prešao i pitanje je da li bi Albanci odlučili da sve ovo pomere za mesec dana i da uđemo u normalan odnos, da pokušamo da nađemo rešenje.

Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije

Taktička pauza

Mesec dana imaju na raspolaganju za eventualnu promenu odluku Prištine oni koji imaju dobru volju i žele da postignu kompromis. U isto vreme, nema se dovoljno vremena u mesec dana, jer to može da bude samo taktička pauza koju je Amerika proizvela, ali mislim da je cilj ostao isti, da se Srbija navede na prihvatanje nezavisnosti Kosova.

Peter Stano, portparol EK

Dijalog je rešenje

EU je uverena da se dijalogom Beograda i Prištine uz posredovanje EU mogu naći rešenja i otkloniti napetosti na Kosovu. Jedini način da se reše sporovi, a posebno ovaj poslednji, jesu dijalog i pregovori. To je važno za ljude na Kosovu i u Srbiji i značajno je za evropsku perspektivu obe strane. Srpska strana, kao i Kosovo, veoma dobro znaju da je normalizacija njihovih odnosa veoma važna za put ka EU.

štampano izdanje 2.8.2022.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

DANAS U DNEVNOM IZDANJU KURIRA OČEKUJU VAS DVA POKLONA! DOBIĆETE POKLON IKONA SVETOG ILIJE plus dodatak STARS!

Poklon
foto: Kurir

Kurir i ovog utorka daruje svoje čitaoce. Uz dnevno izdanje novina očekuju vas pokloni - ikona Sveti Ilija sa zlatotiskom i molitvom plus dodatak STARS.

Pravoslavni vernici sutra obeležavaju Ilindan, dan posvećen Svetom Iliji, za koga se veruje da je oličenje snage i neustrašivosti.

Tim povodom svi čitaoci Kurira imaće priliku da uz svaki primerak omiljenih dnevnih novina nađu POKLON - ikonu Svetog Ilije sa zlatotiskom i molitvom.

Ilindan je hrišćanski narodni praznik koji je posvećen Svetom proroku Iliji. Ilija kažnjava ljude za njihove grehe zatvarajući nebo na tri godine tako da sunce ne greje, a kiša ne pada. U narodnim predstavama, Ilija je domaćin groma, munja i kiše.

Kao drugi poklon dobićete dodatak Stars:

Otkrivamo sve što poznati žele da sakriju, vruće vesti i stare tajne, plus čekaju vas ekskluzivni intervjui i paparaco fotke!

štampano izdanje 2.8.2022.
foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/ Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja