Najnovije vesti

MILO JURI JOŠ PET POSLANIKA ZA RUŠENJE ABAZOVIĆA! Crna Gora najbliža vanrednim izborima
Foto: EPA/Boris Pejović, EPA/Igor Kupljenik

PREBROJAVANJE

MILO JURI JOŠ PET POSLANIKA ZA RUŠENJE ABAZOVIĆA! Crna Gora najbliža vanrednim izborima

Politika

Nova kriza nastala je zbog potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC. Demokratski front predlaže tehničku vladu do prevremenog glasanja

Potpisivanje Temeljnog ugovora između crnogorske vlade i SPC dovelo je političku krizu u Crnoj Gori do usijanja, a zemlju korak bliže vanrednim izborima. Na dan kada je premijer Dritan Abazović obeležio 100 dana rada vlade, DPS Mila Đukanovića bacio se na posao rušenja njegovog kabineta.

Resetovanje

Ipak, za sada postoji 38 potpisa poslanika, te nedostaje pet glasova da bi se inicijativa DPS i njegovih partnera sprovela u parlamentu 19. avgusta, za kada je zakazana sednica tim povodom. Računica je jasna, ukoliko bi se rušenju vlade pridružili bivši dugogodišnji koalicioni partneri DPS - Bošnjačka stranka sa tri i Albanska lista s jednim glasom - i dalje ostaju kratki za jedan glas da obore Abazovića.

U međuvremenu, Demokratski front predložio je resetovanje odnosa parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. i manjinskih stranaka. DF je saopštio da bi formiranjem tehničke vlade bili stvoreni preduslovi za pripremu i organizovanje prevremenih parlamentarnih, predsedničkih i lokalnih izbora.

DF, Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Milan Knežević
foto: Youtube prtscr / Srbin.info

- DF je od prvog dana formiranja vlade Dritana Abazovića jasno saopštio da je ona osuđena na propast i da je bilo samo pitanje dana kad će njeni akteri proglasiti sopstveni kraj. Jučerašnjom sednicom vlade i definitivno je krahirala politika nedobronamernog mešanja stranih ambasada u procese izbora vlade Crne Gore. Ovog puta se u raspadu druge ambasadorske vlade otišlo čak dalje nego prilikom urušavanja prve, Krivokapićeve - poručuju iz DF.

Milova noćna mora

Analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje za Kurir da je Crna Gora formalno najbliža izborima i da bi političko jedinstvo koje je dovelo do rušenja režima DPS bilo noćna mora za Mila Đukanovića.

Dragomir Anđelković
foto: Kurir televizija

- Đukanovićev DPS je svestan da bi na izborima prošao gore nego na prethodnim. S druge strane, oni zbog potpisivanja Temeljnog ugovora, zbog svog glasačkog tela, imaju potrebu da prete rušenjem vlade. Sada će verovatno pokušati da ruše vladu a da je ne sruše. Pitanje je da li će u tome uspeti, jer oni stvaraju atmosferu nabijenu emocijama i vrlo je teško reći šta će se iz toga izroditi. Mislim da je dobro rešenje da se ide na vanredne izbore i da se snage koje su srušile Đukanovića ponovo pomire i nađu modalitet da nastupe bez međusobnog svađanja. To bi bilo dobro za stabilnost Crne Gore, a za Đukanovića bi predstavljalo noćnu moru - smatra Anđelković.

Potpredsednik vlade Crne Gore i lider SNP Vladimir Joković izjavio je za Kurir da će se u Skupštini Crne Gore 19. avgusta glasati za suspenziju Temeljnog ugovora a ne za nepoverenje 43. vladi Crne Gore.

Crnogorski mediji

Ostavka zbog Porfirija

Šef granične policije Vasko Aković podneo je ostavku na tu poziciju, jer je srpski patrijarh Porfirije ušao u Crnu Goru bez kontrole i evidencije, prenose mediji. Tu informaciju potvrdio je i predsednik Crnogorskog Helsinškog odbora Miodrag Vlahović, koji je izrazio poštovanje prema Akoviću zbog te odluke.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track