HIL ODGOVARAO NA PITANJA GRAĐANA SRBIJE: Veća je mogućnost za stvarni napredak u dijalogu nego za nove probleme na Kosovu!
Foto: Shutterstock, Profimedia

američki ambasador na društvenim mrežama

HIL ODGOVARAO NA PITANJA GRAĐANA SRBIJE: Veća je mogućnost za stvarni napredak u dijalogu nego za nove probleme na Kosovu!

Politika -

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da je veća mogućnost da dođe do napretka u dijalogu između Beograda i Prištine nego do novih sukoba.

- Mislim da postoji veća mogućnost za stvarni napredak u dijalogu nego za probleme. Očigledno da Beograd i Priština moraju da učine više u rešavanju spornih pitanja. Imaju prilično dobre posrednike iz EU, a i SAD su veoma aktivne. Jedva čekam da vidim neki napredak i mislim da svi možemo da se založimo za to i da se postaramo da svi budu na zadatku i da gledaju napred - rekao je američki diplomata, odgovarajući na Jutjubu na pitanja građana koji su preko društvenih mreža dobili priliku da ispitaju Hila o najrazličitijim temama.

Neizbežno pitanje za Hila bio je i stav Srbije da ne uvede sankcije Rusiji, odnosno da li će Amerika, uprkos tome, nastaviti da pomaže i podržava Srbiju i ubuduće.

- Veoma je važno da SAD i Srbija pokušaju da rade zajedno na važnim pitanjima i da pokušamo da se istinski usaglasimo, jer mislim da je zaista dobra budućnost pred nama. Očigledno imamo različit odnos po pitanju sankcija Rusiji. Srbija ima drugačiji stav od svojih evropskih partnera, ali mislim da je važno da se koncentrišemo na stvari oko kojih se slažemo i da zajedno pokušamo da idemo napred - odgovorio je Hil.

Kristofer Hil
foto: Printscreen YT

Na pitanje zašto SAD podržavaju integritet Ukrajine, ali ne i Srbije, američki ambasador je naglasio da su ova dva slučaja neuporediva.

- Razumem zašto postavljate to pitanje, ali mislim da je važno razumeti da je situacija u Ukrajini potpuno drugačija. Na kraju krajeva, radi se o susedu Ukrajine koji ju je napao, napao njene civile i nastavio da bombarduje njene gradove. Ukrajina je zaista morala da se bori protiv ovog apsolutno zlonamernog napada Rusije, napada koji traje i danas. Zato bih bio veoma oprezan kada bih pokušao da uporedim ovu situaciju sa onom od pre nekoliko decenija - rekao je on.

Upitan o tome kada će Srbija ući u NATO, Hil je priznao da je teško odgovoriti na to pitanje.

- Po meni, ključni deo odgovora je: kada građani Srbije žele da se pridruže NATO. NATO je jasno stavio do znanja da ukoliko to želi, Srbija može u budućnosti postati deo saveza. Izuzetno poštujemo Srbiju, njenu vojsku, njeno rukovodstvo i želeli bismo da vidimo Srbiju ne samo kao prijatelja i partnera, već i kao saveznika - poručio je ambasador SAD u Srbiji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track