DONATORI DAJU SVE MANJE NOVCA FONDACIJI DRAGICA NIKOLIĆ! Zavirili smo u najnoviji finasijski izveštaj nekadašnje prve dame Srbije
Foto: Beta Milan Obradović

OSIPANJE

DONATORI DAJU SVE MANJE NOVCA FONDACIJI DRAGICA NIKOLIĆ! Zavirili smo u najnoviji finasijski izveštaj nekadašnje prve dame Srbije

Politika -

Fondacija nekadašnje prve dame Srbije je u 2021. ostvarila prihod od svega 5,7 miliona dinara, što je za sedam miliona manje nego godinu ranije, pokazuje najnoviji finansijski izveštaj

Fondacija Dragice Nikolić, koju i dalje vodi supruga bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, ima ubedljivo najmanje donacija otkad postoji.

Više nego duplo manje

Upravo objavljeni finansijski izveštaj otkriva da se tokom prošle godine u fondaciju slilo svega 5,7 miliona dinara, što je za sedam miliona manje nego 2020. U odnosu na zlatne dane fondacije, na početku njenog rada, kada su prihodi dostizali i 409 miliona, prošlogodišnja suma može se smatrati zanemarljivom.

Podaci iz najnovijeg finansijskog izveštaja pokazuju da je fondacija 5.703.000 dinara prihodovala od donacija, dotacija, subvencija i sličnog, što je ujedno i njen ukupan poslovni prihod. Sve što je prihodovala Dragica Nikolić je i utrošila. Iako i dalje prijavljuje četvoro zaposlenih, fondacija je smanjila njihove plate. Umesto 4,6 miliona dinara, koliko je 2020. potrošeno za zarade, fondacija je navela da je prošle godine u ove svrhe otišlo 3,2 miliona dinara. Sudeći prema prethodnim izveštajima o prilivima i odlivima novca, sasvim je jednostavno utvrditi zakonitost da se broj donatora i iznos donacija iz godine u godinu smanjuje (videti okvir).

Očekivano i logično

Predsednik Koalicije za nadzor javnih nabavki Dragan Dobrašinović kaže da je osipanje donacija sasvim očekivano i logično.

Dragan Dobrašinović
foto: Beta/Milan Obradović

- Ništa čudno, jer to odslikava nivo uticaja njenog supruga i nje i mogućnost da uzvrate uslugu za ta dobročinstva. Jednostavno pada motivacija donatora da podržavaju ovu fondaciju. Nisam siguran kakva je sudbina fondacije, ali verovatno Nikolići imaju neku logiku da ona radi i da traje dokle traje - ocenjuje Dobrašinović.

Prihodi od donacija

  • 2021. 5,7 miliona
  • 2020. 12,7 miliona
  • 2019. 18,5 miliona
  • 2018. 39,1 milion
  • 2017. 157,2 miliona
  • 2016. 135,9 miliona
  • 2015. 108,4 miliona
  • 2014. 409,9 miliona

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja