00:57

PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRAĆA U NEDELJU Petar Petković saopštio vest posle razgovora u Briselu

obraćanje Direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju

DAN POSLE BRISELA Petković: Predsednik se ne miri s tim da nema rešenja! Obraća se u nedelju u 13.30! Kurti Jeremića diže u nebesa

Politika -

* Vučić će u nedelju podrobno obavestiti javnost, i to do detalja, šta se juče događalo iza zatvorenih vrata u Briselu, šta je ko tačno rekao i kako je Kurti provocirao

* Dali smo dva konstruktivna predloga koje je Kurti kategorički odbio, sa druge strane nije bilo nikakve spremnosti za dogovor i kompromis

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković danas se obratio javnosti iz Vlade Srbije povodom jučerašnjih događaja u Briselu.

- Predsednik će se obratiti javnosti u nedelju u 13.30 časova jer ne može da se pomiri s tim da imamo sukobe na Kosovu i Metohiji. Zato danonoćno radi na iznalaženju rešenja... Odlučio je da se naciji obrati u nedelju u 13.30 sati posle sastanka i konsultacija s kosmetskim Srbima koje su zakazane istog dana u 11 sati. Predsednik, kao što znate, čvrsto stoji iza svake svoje reči - rekao je Petković dodavši da su jučerašnji dan bio izuzetno težak ali da imamo predsednika koji se iskreno i posvećeno bori za Srbiju i pronalaženje rešenja , te koji je mudro odgovarao na Kurtijeve provokacije kojih je juče bilo.

- O tome će, kao i svim ostalim detaljima jučerašnjih razgovora, predsednik potanko govoriti u nedelju - rekao je Petković.

1 / 13 Foto: Kurir

Razgovore smo nastavili i jutros, počinje trka s vremenom

- Nakon teškog dana u Briselu i najtežeg dana koliko traju pregovori pod okriljem Evropske unije mi smo i od jutros nastavili razgovore, izjavio je Petković.

Petković je istakao da je Vučić sa svojim saradnicima i timom nastavio da radi na pronalaženju kompromisnih rešenja. On je naveo da je o jučerašnjem danu Vučić izvestio premijerku Anu Branbić.

„Gledali smo sva rešenja koja neće pogaziti interese naše države, a koja će ići u pracu kompromisnog rešenja i to je razlog što vam se ja danas obraćam a ne Vučić“, rekao je Petković i najavio da danas počinje trka sa vremenom i da se gleda kako da, pored svih teškoća i gotovo nemogućih uslova a koje stvara Aljbin Kurti, osigura mir za Srbe na KiM, da izbegnemo sukobe i da nastavimo sa razvojem i napretkom cele naše države.

On je dodao da je Beograd juče bio konstruktivan, što su konstatovali i predstavnici međunarodne zajednice, i spreman da se dogovori ali da sa druge strane nije bilo nikakve spremnosti za dogovor i kompromis.

00:57

PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRAĆA U NEDELJU Petar Petković saopštio vest posle razgovora u Briselu

Dva konstruktivna predloga Beograda

- Naša strana juče je izašla sa dva predloga kad je reč o slobodi kretanja kako bi se pronašlo rešenje pre 1. septembra za kad je Aljbin Kurti najavio ograničenja. Prvi je o ličnim kartama i bili smo spremni na to da za građane Srbije, s prebivalištem u centralnoj Srbiji, Priština na administrativnom prelazu može da izda ulazno-izlazni dokument - rekao je Petković koji je naglasio da je predsednik Vučić juče, i pored teškog dana, vodio računa da naša delegacija ostane pribrana i mirna jer je u toku razgovora bilo mnogo provokacija i sa Kurtijeve strane lično.

01:27

PETKOVIĆ: imamo predsednika koji se iskreno i posveĆeno borio za srpske interese

- Traženo je da se trajanje takvog dokumenta ograniči na 90 dana što bi značilo da srpske porodice koje na Kosmetu žive odvajkada, vekovima, moraju da napuste Kosovo pa da opet uđu kako bi ponovo dobile isti dokument da mogu da borave na rođenom ognjištu?! Na to nismo pristali jer je očigledno da je namera Prištine da zatre Srbe - rekao je Petković dodavši da je Beograd bio spreman da prihvati da se građanima sa prebivalištem u centralnoj Srbiji na administrativnim prelazima izdaje ulazno-izlazni dokument, ali da to ne važi za Srbe sa Kosova.

"Niko nema pravo njima da ukida srpsku ličnu kartu", naveo je on a potom prešao na problem sa KS i tzv. RKS tablicama i preregistracijom automobila.

- Mi smo predložili da se Srbi sa Severa koji imaju KM tablice preregistruju na statusno neutralne tablice Unmika KS što je Aljbin Kurti kategorički odbio - rekao je Petković podsetivši da su upravo tako Srbi južno od Ibra naterani da pređu na RSK tablice.

O ličnim dokumentima i tablicama

Petković je danas javnosti pojasnio pitanje ličnih dokumenata i tablica i objasnio šta je tu sporno...

- Prvi naš predlog se odnosio na lične karte i tu smo bili spremni da prihvatimo ono što je bilo dogovoreno u sporazumu 2011. koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Thiri i koji nije dobar. Po pitanju ličnih karata bili smo spremni da za građane Srbije koji imaju prebivalište u centralnoj Srbiji, da se njima, kada idu na Kosovo, na administrativnom prelazu izdaje ulazno-izlani dokument", naveo je Petković.

Kako je posebno naglasio, sporazum koji je potpisan 2011. nije se odnosio na Srbe koji žive na KiM.

„To nisu Srbi "druge strane", njih predstavlja Beograd. Vučić je i Briselu rekao da je reč o građanima Srbije koji žele da žive u državi Srbije. Srbi koji žive na KiM nisu Srbi koji putuju tranzitno u treću zemlju, njihov kućni prag i njihova vekovna ognjišta su na KiM. Ovde je reč o nameri Kurtija da se zatre klica Srba i srpskih dokumenata na KiM. To neće dozvoliti predsednik Vučić, da neko unižava srpski narod i stvara bezbednosne i druge probleme, to neće dozvoliti", poručio je Petković.

Drugi predlog, koji se odnosi na registarske tablice, podrazumevao je, kako je rekao Petković, da se držimo sporazuma koji je donet 2011, držeći se slova člana 7 i onoga što je dogovoreno.

"Svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu će korititi RKS ili KS tablice, izdavaće ih nadležni organi na Kosovu a biće distribuirane uz posredovanje Euleksa ukoliko bude potrebno. Svaka strana će uložiti napore da to bude sprovedeno. Dakle Borko Stefanović i tadašnja vlast su uveli postojanje RKS jer smo ih priznali sporazumom, nažalost. I ograničio je važenje KS tablica, to su Umnikove tablice koje se izdaju od 1999. godine i trajale su dvadeset godina. To su statusno neutralne tablice, koje su uvršćene u ove sporazume. Kada je Marko Đurić bio pregovarač one su produžene na još pet godina. Rečeno je da će kada istekne rok, dve strane sesti za sto i razgovarati o daljem toku", naveo je Petković.

Kurti veliča Jeremića

Petković je podsetio na veliku štetu koja je naneta Srbiji u vreme kada je na čelu pregovaračkog tima bio Borko Stefanović koji je stavio potpis na sporazum sa Editom Tahiri o ograničenom trajanju statusno neutralnih KS tablica.

Naglasio je i kako je veliku štetu Srbiji svojevremeno naneo tadašnji šef diplomatije Vuk Jeremić odlukom Međunarodnog suda pravde u Hagu čime je, kako je rekao, "bukvalno zapečatio nezavisnost tzv. Kosova", na šta se Kurti i u nekoliko navrata juče lično pozivao veličajući Jeremića i naglašavajući da je ta godina za Prištinu "čak i važnija od 2008. kada su proglasili jednostranu nezavisnost".

Petković je ponovio da su jučerašnji razgovori bili neuspešni, ali da se predsednik mudro borio za mir i stabilnost, kao i bezbednost svih Srba koji tamo žive i koji dobro znaju da on to čini svakog dana.

- Najbolje to razumeju Srbi s Kosmeta - dodao je on i naglasio da se zato u nedelju razgovara sa Srbima jer se nikad nijedna važna odluka nije donosila a da oni nisu učestvovali u tome.

01:27

PETKOVIĆ: imamo predsednika koji se iskreno i posveĆeno borio za srpske interese

Petković je juče bio u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Posle sastanka Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija sa evropskim posrednicima, Petković se kratko se obratio novinarima i istakao da se delegacija Srbije borila za mir, kao i da će predsednik Srbije po povratku u Beograd obratiti javnosti.

"Ono što je važno, to je da smo se borili za mir, stabilnost, kompromisna rešenja", rekao je juče Petković.

Kurir.rs/SĐP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track