Vučić preneo upozorenje naših bezbednjaka: Ustanovili smo čudna kretanja pojedinih lica na Kosovu
Foto: Kurir Televizija

obraćanje

Vučić preneo upozorenje naših bezbednjaka: Ustanovili smo čudna kretanja pojedinih lica na Kosovu

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas tokom obraćanja javnosti nakon povratka iz Brisela da su naše obaveštajne službe upozorile Srbe sa KiM koji se nalaze na spisku za likvidaciju koji je Priština napravila.

- Imamo podatke i da je početkom avgusta na severu Kosmeta boravila grupa Čečena i Čerkeza, povezanih sa protivnicima Ramzana Kadirova, koja je imala dva cilja: angažman i učešće Albanaca u rusko-ukrajinskom sukobu i opservacija situacije na severu Kosmeta.

- Ustanovili smo i čudna kretanja pojedinih lica. Tri poslednja dana jula i prva dva dana avgusta, boravila je grupa Čečena i Čerkeza povezanih sa protivnicima Ramzana Kadirova sa dva cilja: jedan je opservacija situacije na severu Kosmeta, a druga je vrbovanje Albanaca za učešće u rusko-ukrajinskom sukobu.

Vučić je naveo da su došli "mercedesom" novopazarskih tablica.

- Želimo da vas obavestimo da smo na vreme obavestili lica koje su na spisku za likvidaciju prištinskog režima, koje su i pojedine spoljne službe odobrile, a pojedine strane službe odobrile ćutanjem ili klimanjem glavom - rekao je Vučić.

Vučić je kazao da se radi o osobama povezanim sa poznatim protivnicima čečenskog lidera Ramzana Kadirova.

Kako je naveo, oni su se, 3. avgusta, u Zubinom Potoku sastali sa jednim turskim državljaninom, i na severu su proveravali spremnost Srba za suprostavljanje vlastima u Prištini, kako bi mogli da dostave te podatke, kako bi se neutralisale oružane grupe Srba.

Vučić je preneo da je irski deo komande Kfora sprečio dolazak kosovske policije u NATO baze, posebno na sever, dodajući da bi to bilo svakako protivno svim sporazumima.

"Tamo su da bi zaštitili srpsko stanovništvo od divljanja albanske policije, a ne Srba od Srba. Molimo da rade što im je mandat", poručio je Vučić.

Vučić je na početku obraćanja naglasio da izbegličkih kolona sa KiM neće biti.

Analiza Hibrid.info: Tvrdnje kao glavnu vest preneli mediji bliski Vladi Srbije

Fekt-čeking sajt Hibrid.info na albanskom je objavio analizu ove vesti, koju su, obzirom da dolazi od predsednika države, prenesena u svim mejnstrim medijima u Srbiji.

Međutim, Hibrid.inf u svojoj analizi zamera što je stavljen ogroman akcenat na ovu izjavu, u odnosu na sastanke iz Brisela, tvrdeći da su je u prvi plan stavili samo mediji bliski Vladi, što, prema njihovoj analizi, dokazuju oznake na Tviteru (ova mreža označava stranice medija za koje ima dokaze da sarađuju sa vladama zemlje u kojoj rade).

- Svi ovi mediji kojima upravlja hibrid.info, u mnogim kredibilnim zapadnim istraživanjima, opisani su kao bliski vladi - tvrdi Hibrid.info.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja