UBIĆE VAM MUŽA: Čupić otkrio kako mu je komšinica sačuvala život MILOŠEVIĆ ME 2 PUTA STAVIO NA SPISAK ZA LIKVIDACIJU
Foto: Profimedia, BETA/Amir Hamzagić

malo poznati detalji

UBIĆE VAM MUŽA: Čupić otkrio kako mu je komšinica sačuvala život MILOŠEVIĆ ME 2 PUTA STAVIO NA SPISAK ZA LIKVIDACIJU

Politika -

Čedomir Čupić, nekadašnji profesor na Fakultetu političkih nauka, tvrdi da je tokom devedesetih godina dva puta bio na spiskovima za likvidaciju.

Profesor navodi da se prvi put našao na meti režima Slobodana Miloševića sredinom devedesetih godina.

- Prvi put je to bilo u vreme studentskih demonstracija kad sam posle jednog intervjua u kome sam tražio da Slobodan Milošević podnese ostavku dobio prvu pretnju smrću. Moja komšinica, koja je tada bila član JUL-a, bila je na nekom sastanku gde je čula da sam na spisku za likvidaciju. To je prenela mojoj supruzi, ali mi je supruga rekla kako komšinica možda ipak malo preteruje - rekao je jednom prilikom Čedomir Čupić za emisiju "Govornica".

Jedno veče kad je krenuo na proteste protiv Slobodana Miloševića naleteo je na tu svoju komšinicu.

- Bilo je oko pola 11. Ja krenuo da se nađem sa profesorom Ratkom Božovićem. I ona me pita gde to idem, ja joj kažem, a ona će meni: "Vi profesore ne idete nigde. Je l’ vam prenela supruga šta sam joj rekla?" Kažem da jeste. "E, vi nećete ići nigde, ja ću stajati ovde, ali vi nećete proći dalje". I ja se vratim. Ona je bila još neko vreme dole. Posle sam tek oko pola 1 otišao - rekao je Čupić.

Nove pretnje su usledile kad je Čupić među malobrojnim profesorima odbio da potpiše novi zakon kojim se ukida autonomija Univerziteta.

- Taj spisak je napravljen 1999. godine. Sećam se, traje bombardovanje, a kod mene dolazi profesor Vukašin Pavlović i moli me da prošetamo do Kalemegdana. Tada mi je ispričao da je kod njega tog dana bio profesor Sveta Stojanović koji je pored toga što je bio sjajan profesor etike bio i svojevremeno savetnik tadašnjeg predsednika Jugoslavije Dobrice Ćosića. Pavlović mi je ispričao dalje da mu je Sveta rekao da postoji plan da se likvidira jedan broj intelektualaca i ljudi iz javnog života kao izdajnika i neprijatelja - rekao je Čupić.

Čedomir Čupić

Pavlović mu je savetovao da se skloni.

- Na tom spisku je tvoje i ime Ratka Božovića. Sveta vam je preporučio da nađete neke stanove i da se sklonite. To se već noćas može desiti - otkrio je Čupić njegove reči.

Čupić je istog tog dana otišao kod Ratka Božovića.

- Kod kuće su bili njegova supruga novinarka Vesna Mališić i on. Ja mu ispričam šta mi je Vukašin rekao da je čuo od Svete Stojanovića i kažem mu kako sada treba da se sklonimo. I počnem da razmišljam gde bismo mi to mogli, a onda mi Ratkova supruga Vesna reče: "Dobro, to znači da Ratko ostavi mene, a ti sina i ženu?! Dođu onda po vas i onda šta?! Da likvidiraju nas? Da nas muče da saznaju gde ste vi, a mi ne znamo?!" Ja se izbezumim i kažem: "Vesna hvala ti". I tu odlučim da se neću sklanjati. Dođem kući i na jedan fin način kažem supruzi da će se možda nešto dešavati. Ja ću noćas da radim, a ako neko bude kucao i zvonio ti nemoj da izlaziš iz sobe sa detetom. Ostavio sam otvorena vrata celu noć da ako dođu mogu lako da me pokupe da bih zaštitio nju i dete - ispričao je Čupić.

(Kurir.rs/Mondo)

Bonus video:

19:12

UBISTVO DARJE JE TERORIZAM: Dr Radenović bio u Rusiji kada se desila likvidacija i sreo oca novinarke EVO ŠTA JE REKAO O DUGINU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track