PREDSEDNIK POMNO PRATI SVAKI POTEZ VOJSKE I ŽANDARMERIJE: Ovako duva SEVERAC na Pasuljanskim livadama (FOTO)
Foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

severac 2022

PREDSEDNIK POMNO PRATI SVAKI POTEZ VOJSKE I ŽANDARMERIJE: Ovako duva SEVERAC na Pasuljanskim livadama (FOTO)

Politika -

BEOGRAD - Sa našim vojnicima i pripadnicima jedinice Žandarmerije na zajedničkoj vežbi "Severac 2022".

Izvanredna koordinacija, pripremljenost i obučenost naših snaga bezbednosti. Čestitam i veliko hvala za trud, hrabrost i ljubav prema otadżbini. Živela Srbija!, napisao je predsednik Aleksandar Vučić na zvaničnom Instagram nalogu Budućnost Srbije.

Reč je o združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem.

Naime, predsednik je danas na poligonu "Pasuljanske livade" gde, zajedno sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, prisustvuje združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem snaga VS i MUP-a.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije, vežbi pod nazivom "Severac 2022" prisustvuje i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Združena taktička vežba snaga Vojske Srbije i MUP-a predstavlja završni deo intenzivnih vežbovnih aktivnosti koje su u skladu sa scenarijom izvedene tokom ove nedelje na Pasuljanskim livadama i na kojima je učestvovalo više od 2.500 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a i oko 100 sredstava borbene tehnike.

Reč je o planskim aktivnostima koje se realizuju radi unapređenja osposobljenosti komandi i dela jedinica Vojske Srbije i MUP-a za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja operacija i za organizovanje sadejstva i saradnje.

Na vežbi je danas bilo angažovano oko 100 sredstava borbene tehnikei prikazano dejstvo ojačane taktičke grupe u izvođenju operacija, kao i sadejstvo različitih sastava Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i specijalnih snaga vojske i policije.

Angažovani su bili i helikopteri Mi-35, Mi-17 i H-145, artiljerijsko-raketni sistem "Pancir S1", borbena oklopna vozila "Lazar 3" i "Miloš", tenkovi M-84 i borbena vozila pešadije M-80A.

Borbene mogućnosti predstavili su i samohodne haubice 155 milimetara "Nora B-52" i 122 milimetara "gvozdika", artiljerijsko raketni sistemi "PASARS“, kao i bespilotne letelice.

Kurir.rs/Instagram

Bonus video:

00:26

PREDSEDNIK VUČIĆ PREDLOŽIO: Ana Brnabić mandatar za sastav nove Vlade Srbije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track