OBRAĆANJE PREDSEDNIKA U KNEŽEVU POLJU: Nemaju šta strani vojni atašei da rade u našim kasarnama i garnizonima! Kurti želi sukobe
Foto: screenshot Pink tv

Prisustvovao otkrivanju spomenika književniku Belom Markoviću

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA U KNEŽEVU POLJU: Nemaju šta strani vojni atašei da rade u našim kasarnama i garnizonima! Kurti želi sukobe

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se uživo sa Povlena, iz Kneževa Polja, posle prisustvovanja združenoj taktičkoj vežbi Vojske Srbije i Žandarmerije MUP na Pasuljanskim livadama - Sever 2022.

Predsednik je u Kneževu polju prisustvovao otkrivanju spomenika književniku Radovanu Belom Markoviću podsetivši na njegov rad i naglasivši značaj podizanja spomenika velikom srpskom piscu.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Pink tv

- U eri erozije morala i preispitivanja vrednosti srpski narod zidao je i još zida veličanstven hram posvećen svom velikom književniku - rekao je predsednik u uključenju uživo na TV Pink.

Predsednik posle svečanosti odgovarao na pitanja novinara

Predsednik je odgovarajući na pitanja novinara rekao da u naše garnizone i kasarne može da se uđe samo uz dozvolu vrhovnog komandanta i da to mogu da učine nadležni državni organi, te potvrdio da su vojni atašei nekih zapadnih zemalja želeli da obiđu kasarne u Raškoj i Novom Pazaru "najverovatnije zbog situacije na KiM", ali da je on to glatko odobio.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Pink tv

- Kao vrhovni komandant oružanih snaga, odbio sam tu mogućnost - rekao je predsednik dodavši da nemaju šta strani vojni atašei da rade u našim garnizonima i da gledaju šta ima u našim kasarnama.

O Kurtiju

- Kurti je rekao da očekuje da do kraja oktobra neće biti "nevažećih tablica" što znači da Kurti želi sukobe - naglasio je Vučić.

- Albanci danas insistiraju da se realizuje sporazum iz 2011. dok iz 2013. i ne pominju, znači sve vam je jasno - dodao je predsednik.

- Naše je da čuvamo mir i stabilnost, da vodimo zemlju na racionalan način - rekao je predsednik reagujući na kritike iz opozicije naglasivši da ne želi da komentariše te ljude.

Srbija uspela da u dogovoru sa Prištinom izvuče najbolje moguće

Vučić je izjavio da je Srbija uspela da u dogovoru sa Prištinom izvuče najbolje moguće, navodeći da je taj dogovor usmeni.

Posle zajedničke vežbe pripadnika policije i vojske na poligonu Pasuljanske livade, Vučić je kazao novinarima da je sporazum prema kojem Srbija ukida izdavanje izlazno-ulaznih dokumenata za osobe koje imaju kosovska lična dokumenta a Kosovo ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte, usmeni jer je pismeni sporazum potpisan 2011. godine.

Prema njegovim rečima, od 2011. godine gradjani prelaze administrativnu liniju sa kosovskim dokumentima ali se uz njih izdavao papir, koji je sada ukinut. "(Zbog te odluke) Nikome nije teže, svima je lakše", rekao je Vučić pred novinarima na Povlenu te dodao i da je "uvek spreman za sednicu Skupšine Srbije oko Kosova i Metohije" ali da treba uskladiti sa obavezama.

- Sporazum Beograda i Prištine o ličnim kartama je usmeni sporazum, pismeni je postignut 2011. Mi smo se borili da nešto ispravimo i mislim da smo uspeli, pojasnio je predsednik.

"Mi smo se borili da nešto ispravimo i mislim da smo uspeli da nešto ispravimo. Ne možemo se zalagati za Otvoreni Balkan a da zatvarate sve granice. Mislim da je ovo što je postignuto dobro za nas. Mi smo i do sada priznavali njihova dokumenta ali smo im izdavali papir a sada će biti okačen papir disklejmera da to nije nikakvo priznanje ali smo se izborili za državnost na KiM, da dokumenta Republike Srbije važe na KiM posebno Srba sa KiM", rekao je Vučić.

Međuti, kako kaže predsednik Srbije, prištinske vlasti ne odustaju od svojih ciljeva.

"Aljbin Kurti je danas rekao da do kraja oktobra meseca neće biti više nevažećih tablica, a to govori da on želi dalje sukobe iako oni nemaju dokumen na osnovu kojih to mogu da urade. Plašim se da nakon ovog sledi nešto drugo, treće i da nas neko gura u sukobe", rekao je Vučić.

Komentarišući reakciju opozicije na dogovor o ličnim dokumentima, Vučić kaže da nam je potrebno da budemo ujedinjeni, a da sada opozicija govori o nečemu što su oni potpisali još 2011. godine.

"Mi ništa nismo potpisali. Albanci insistiraju na sporazumu iz 2011. godine a da se briše sporazum iz Brisela 2013. godine i da se ne govori o ZSO", rekao je Vučić, prenosi RTS.

Na pitanje da li je tačno da je odbio zahtev nekoliko zapadnih zemalja da pošalje svoje vojne atašee u inspekciju naoružanja i ljudstva u kasarne Vojske Srbije u Novom Pazaru i Raški, predsednik Srbije je rekao da je takvih zahteva bilo, ali da je on to kao vrhovni komandant oružanih snaga to odbio u skladu sa Ustavom.

"Tamo mogu da uđu predstavnici nadležnih državnih organa Republike Srbije uz odobrenje vrhovnog komandanta, i nikako drugačije. Nisam bio voljan da im odobrim ulazak u naše garnizone i kasarne. Nije to njihov posao i nemaju šta da traže tamo", rekao je Vučić.

Kurir.rs

Bonus video:

00:24

Aleksandar Vučić obraćanje u predsedništvu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track