AMBASADOR HIL: Priština bi trebalo da bude deo inicijative "Otvoreni Balkan"
Foto: BETA/Amir Hamzagić

AMBASADOR HIL: Priština bi trebalo da bude deo inicijative "Otvoreni Balkan"

Politika -

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da bi Priština trebalo da bude deo inicijative "Otvoreni Balkan" jer bi to bilo u interesu KiM, što bi bilo posebno značajno zbog međunarodnog priznanja, prenosi Euronjuz Albanija.

"Oni treba da budu deo ove inicijative. Ona ima otvorena vrata i bilo bi u interesu samog Kosova, posebno za njegove napore da bude međunarodno priznato, da ima više zemalja koje ga priznaju, ali i da se vidi napredak. Mislim da je Kosovo svakako treba da bude deo ove inicijative", rekao je Hil.

U intervjuu za Euronjuz Albanija, američki ambasador u Beogradu je naveo da je "Otvoreni Balkan" jedna od najboljih inicijativa u regionu.

"Mislim da to čini da zemlje pogođene problemima sednu i rade jedna sa drugom. Podučava i promoviše kapacitete za pronalaženje modela saradnje. Moja jedina kritika je da je trebalo početi mnogo ranije. Tako da sam veoma zadovoljan i Sjedinjene Države će to nastaviti podržavaju ovu inicijativu", rekao je Hil.

Na pitanje šta misli o dogovoru Beograda i Prištine o ličnim dokumentima, Hil je naveo:

"Mislim da je to nešto, ali ima još puno posla. Mnogo je osnovnih pitanja koja zahtevaju rešenja. Jedno od njih je pitanje kosovskih Srba. Moraju da veruju da su dobrodošli i da će se dobro osećati na Kosovu. Ali postoje i druga pitanja koja se moraju rešavati u okviru procesa normalizacije odnosa", poručio je američki ambasador.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track