RAST CENA ENERGENATA MALO KO U EVROPI MOŽE DA IZDRŽI: Imamo gasa do kraja sezone, mazuta za 100 dana
Foto: Shutterstock

POLITIKA

RAST CENA ENERGENATA MALO KO U EVROPI MOŽE DA IZDRŽI: Imamo gasa do kraja sezone, mazuta za 100 dana

Politika -

Građani Srbije će proći "minimalno" oštećeni ako se uštedi 15 odsto električne energije, kaže šef "Srbijagasa", dok ministarka energetike kaže da su spremni i krizni planovi

Niko u Evropi neće moći da izdrži dalji rast cena gasa, a još veći problem jeste i to što ga neće biti u dovoljnim količinama ukoliko Rusija ne pusti ponovo u rad "Severeni tok 1". Srbija je, uverava direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, obezbedila potrebne količine gasa do kraja grejne sezone.

Banatski dvor pun

- Oko 350 miliona kubnih metara je skladišteno u Mađarskoj, Banatski Dvor je pun - 270 miliona kubnih metara. Rusi će svoj deo gasa od 270 miliona metara kubnih uskladištiti do kraja septembra - naveo je Bajatović za TV Prva.

Dusan Bajatovic
foto: HappyTV princtscreen

Napomenuo je da Srbija sve radi da bi uvezla ugalj, jer EPS ima problem sa iskopom.

- Uvezli smo i znatne količine mazuta - dodao je Bajatović i rekao da će građani Srbije proći "minimalno" oštećeni ako se uštedi 15 odsto električne energije.

Kada je reč o toplanama, ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže da su one spremne za predstojeću grejnu sezonu i da imamo rezerve mazuta.

Zorana Mihajlović
foto: Kurir Televizija

- Zaliha mazuta imamo za 100 dana, nafte i naftnih derivata za 60 dana. Krizni planovi su spremni za nepredviđena dešavanja na evropskom tržištu - rekla je ona i dodala da je i snabdevanje peletom normalizovano, te da ga ima dovoljno.

Prostor za mešetare

Stručnjak za energetiku Stevica Deđanski, komentarišući situaciju sa gasom u Evropi, ocenjuje da niko neće moći da izdrži rast cena, ali ni nedostatak gasa, makar i imao novca da ga plati.

Stevica Deđanski
foto: Kurir Televizija

- S obzirom na haos koji je nastao sa "Severnim tokom", koji neće da puste u rad, pitanje je kako će Evropa uopšte da se snabdeva gasom. Iako se pominje kupovina tečnog naftnog gasa, to ne može biti dugoročno rešenje. S druge strane, Rusija verovatno želi da prodaje gas, ona je bila pouzdani snabdevač Evrope i tokom "gvozdene zavese". U ovakvoj situaciji mogu samo mešetari da profitiraju kupovinom gasa od Rusije i njegovom daljom preprodajom po znatno većim cenama - smatra Deđanski.

Ukazuje pak da, iako i Rusiji šteti što ne prodaje gas EU, ona trpi znatno manju štetu, imajući u vidu da uveliko radi s Kinom, te da pregovora i sa Indijom o isporukama gasa.

I. Žigić/ Foto/Source:Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track