ŠAIP KAMBERI IZVUKAO STARU TEMU: Albanci opet pokreću pitanje Preševske doline! Traže razmenu teritorija!
Foto: Beta Milan Obradović, Kurir/Zoran Šaponjić

neprihvatljivo

ŠAIP KAMBERI IZVUKAO STARU TEMU: Albanci opet pokreću pitanje Preševske doline! Traže razmenu teritorija!

Politika -

Oni bi da se o Preševskoj dolini razgovara i u Briselu, ali to je neprihvatljivo i neće se desiti, kaže Drecun

Jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi poručio je da je potrebna veća prisutnost Kosova u Preševskoj dolini.

Kamberi je to, naime, izjavio nakon sastanka u Preševu sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem i ministarkom prosvete Arberie Nagavci.

Nije prvi put

- Razgovarali smo o opštim političkim tokovima u Preševskoj dolini i regionu, potrebi za većom prisutnošću Republike Kosovo u Preševskoj dolini konkretnim projektima, potrebama građana Doline na Kosovu i posebno za veće zalaganje za uključivanje prava Albanaca u dijalog sa Srbijom primenom principa reciprociteta - naveo je Kamberi na svom Fejsbuk nalogu.

Šaip Kamberi
foto: Youtube Printscreen

Ovo nije prvi put da se izvlači ta teza, a Albanci su u nekoliko navrata upravo Preševsku dolinu (Bujanovac, Preševo i Medveđu) videli kao priliku za razmenu teritorija sa Srbijom, u kom slučaju bi Srbiji pripao sever Kosova.

Ekstremni

No, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun za Kurir ukazuje da je ovo stara terminologija koja je ekstremna u političkom smislu i kojom se radikalizuju Albanci i usmeravaju u potpuno pogrešnom pravcu po pitanju budućnosti.

- Kamberijeva poruka je da oni žele da se nepostojeći problem Preševske doline internacionalizuje i da bude uključen u rešavanje kosovskog problema, odnosno da se o tome razgovara i u Briselu na pregovorima Beograda i Prištine. To već duže pokušavaju da urade, ali to je neprihvatljivo i neće se desiti - jasan je Drecun.

Milovan Drecun
foto: Kurir televizija

Dodaje da nisu ni Priština ni tzv. država Kosovo adresa na koju Albanci u Bujanovcu i Preševu treba da se obrate za poboljšanje svog života, nego Vlada Srbije, predsednik Srbije i srpske državne institucije.

I. Ž./ Foto/Source:Beta Milan Obradović, Kurir/Zoran Šaponjić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track