SRPSKIM HUMANITARACIMA TRAJNO ZABRANJEN ULAZAK NA KIM: Neće nas sprečiti da nastavimo da pomažemo srpskom narodu (FOTO)
Ilustracija, Foto: Privatna arhiva

SRPSKIM HUMANITARACIMA TRAJNO ZABRANJEN ULAZAK NA KIM: Neće nas sprečiti da nastavimo da pomažemo srpskom narodu (FOTO)

Politika -

Humanitarcu Dimitriju Markoviću iz Bajine Bašte policija tzv. Kosova na Jarinju zabranila je danas da poseti svetinje i porodice za koje je prikupio novčanu pomoć i uručila mu dokument o trajnoj zabrani ulaska na Kosovo i Metohiju.

Pored Markovića, zabranjen je ulaz i humanitarcu iz Beograda Nenadu Jeremiću.

Kako je Marković rekao za Kosovo onlajn, razlog ovakve odluke je taj što pomaže Srbima na KiM.

"Upravo smo vraćeni sa prelaza Jarinje uz dokumenat o trajnoj zabrani ulaska na Кosovo i Metohiju. Obrazloženje nismo dobili uprkos insistiranju ali je jasno da je razlog naš humanitarni rad i pomoć koju našem narodu donosimo već jednu deceniju. Na Kosovu nismo uradili ništa što bi moglo da se okarakteriše kao provokacija, tako da je jasno da je zabrana zbog našeg humanitarnog rada", istakao je Marković.

1 / 5 Foto: Privatna arhiva

Humanitarac je naglasio da ih odluka kosovskih vlasti neće sprečiti u nameri da pomažu srpski narod na KiM i da je već pronađen način da prikupljena pomoć bude uručena porodicama.

"Neće nas sprečiti u našem radu, mogu samo da nam malo otežaju. I ovu pomoć u vrednosti od 5.000 evra prosledićeno preko prijatelja i manastira Draganac i Dečani. Tako da će svi dobiti pomoć, samo sa malim zakašnjenjem", izjavio je Marković za Kosovo onlajn.

Kako je Maković dodao, zabrana je samo još jedan dokaz da ono što radi vredi.

"Zabranili su nam ulazak ali nas ni u kom slučaju neće sprečiti da nastavimo da ispunjavamo kosovski zavet. Naprotiv, ovo nam je dodatni motiv da ne posustajemo u borbi za našu duhovnu kolevku i našu braću i sestre koji tamo žive. Sa druge strane, nismo skloni da precenjujemo ono što radimo, ali ova zabrana potvrđuje da je ono što smo do sada radili bilo ispravno i da je imalo neku vrednost", dodao je on.

Marković je izjavio da se kosovske vlasti žele da onemoguće rad svakom ko se trudi da pomogne Srbima na Kosovu i Metohiji.

Marković se humanitarnim radom bavi već 10 godina, a kako kaže za Kosovo onlajn, velika suma novca je u tom periodu prikupljena kako za pojednice tako i za institucije.

"Sa radom smo počeli 2013. godine, na KiM smo prisutni skoro jednu deceniju. Ne mogu da kažem koliko je novca prikupljeno, velika je suma u pitanju, ali koliko je tačno zaista ne znam. Sa nama jednom godišnje dolazi i grupa Čeha, koji u Češkoj prikupljaju pomoć. Veliki broj porodica smo pomogli, ali ne samo pojedince već i naše svetinje, institucije, zdravstvene ustanove, obezbedili smo i računare za škole", istakao je Marković.

(Kurir.rs/Kosovo Online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track