PREDSEDNIK SRBIJE NA AMERIČKOJ TV: O KiM, Ukrajini, Rusiji i odnosima sa SAD! Rivijan otvara razvojni centar u Srbiji VIDEO
Foto: Youtube Printscreen, Newsmax

gostovanje na tv njuzmaks

PREDSEDNIK SRBIJE NA AMERIČKOJ TV: O KiM, Ukrajini, Rusiji i odnosima sa SAD! Rivijan otvara razvojni centar u Srbiji VIDEO

Politika -

NJUJORK - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji boravi u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine UN gostovao je danas u 16 sati po našem vremenu na američkoj televiziji Njuzmaks odgovarajući na čitavu lepezu pitanja - od odnosa Srbije i SAD, dijaloga s Prištinom preko gorućih geopolitičkih tema poput sukoba Rusije i Ukrajine.

O dijalogu s Prištinom

Predsednik je bio u studiju sa bivšim američkim specijalnim izaslanikom za Balkan Ričardom Grenelom koji mu je odmah postavio pitanje o rastućim tenzijama s Prištinom i napretku dijaloga na šta je Vučić odgovorio da američki narod ne poiznaje situaciju najbolje. Naglasio je da su kompromis i dijalog uvek bolje rešenje.

- Da verujem da smo uspešno smirili tenzije koje su porasle pre par nedelja i da radimo na pronalaženju rešenja. Uvek je lakše prebacivati krivicu i kazniti nekog u današnjem svetu, ali kompromis je bolje rešenje - rekao je on i podsetio na vek savezništva i dobrih odnosa sa SAD, od Velikog rata naovamo.

1 / 8 Foto: Printscreen/Youtube

O Rusiji i Ukrajini

Potom je usledilo pitanje o sukobu Rusija - Ukrajina.

- Srbija ima tradicionalno dobre odnose i sa Rusijom i sa Ukrajinom ali smo osudili invaziju na Ukrajinu u skladu sa Poveljom UN. S druge strane, imamo drugačiji stav prema Rusiji kad je reč o energetskom sektoru - rekao je predsednik podsetivši da u skladu sa Vašingtonskim sporazumom - koji je potpisan u prisustvu bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa - Srbija, što je dobro za nju, versifikuje svoje energetske izvore - pre svega krak preko Bugarske i Severne Makedonije.

Predsednik je u programu rekao da trgovinska razmena između Srbije i DSAD porasla na milijardu.

O nuklearnoj pretnji predsednika Putina

- Postavili ste mi pitanje kao političkom analitičaru a ja to nisam, kao predsednik Srbije mogu samo da kažem da se nadamo da će prevladati mir i da će se svi potruditi da nađu kompromisno rešenje što je bolje nego čekati poraz druge strane - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje veruje li da bi ruski predsednik mogao uzvrati nukelarnim odgovorom za koji je rekao "da ne blefira".

- Sreo sam se s predsednikom Putinom mnogo puta i mogu da kažem da ne blefira, kao što je i sam rekao - zaključio je Vučić.

Ovde uživo možete pratiti gostovanje predsednika Srbije

O Holokaustu

Predsedniku je postavljeno pitanje i da li veruje da Holokaust postoji posle emitovanog inserta iz intervjua iranskog predsednika iz kog je novinarka zaključila da "on nije baš siguran da se to desilo".

- Uz poštovanje svih državnika, ne samo da verujem da postoji nego da su se dogodili i najstrašniji zločini - rekao je predsednik pošto je voditelj u uvodu napomenuo da su i članovi njegove porodice ubijeni u Drugom svetskom ratu. Predsednik je govorio i o zločinima nad Srbima u logoru Jasenovac, za vreme marionetske ustaške NDH na teritoriji današnje Hrvatske.

O Bajdenu i Trampu

- Sreo sam predsednika Bajdena 4 puta, a Trampa 2 puta. Bajden je tip predsednika koji je otvoren za razgovor na sva politička pitanja. Tramp je potpuno drugi tip osobe, kao buldožer - rekao je Vučić.

Gostovanje na TV Njuzmaks najavljeno je na toj televiziji u 10 časova po lokalnom odnosno 16 časova po našem vremenu.

Rivijan otvara razvojni centar u Srbiji

Američki automobilski gigant koji proizvodi električna dostavna vozila otvara Razvojni centar u Srbiji, što je velika vest za našu zemlju ali i čitav ovaj deo Evrope.

Rivijan
foto: Youtube Printscreen/Newsmax

Reč je o kompaniji koja je samo u 2021. ostvarila prihod od 13,5 milijardi dolara i čiji je dolazak u Srbiju velika stvar, što je predsednik Vučić potvrdio i u današnjem gostovanju uživo.

On je rekao da je ta vest jutros potvrđena i da će u centru biti uposleno prvo 200 a zatim i do 1.000 inženjera, što je ogromna stvar za nas ali i čitav region. Inženjeri će u Beogradu praviti softvere za tu kompaniju.

On je o dolasku Rivijana u Srbiju rekao da za to nije zaslužna samo činjenica , kako je napomenuo američki voditelj da je najveće nalazište litijuma upravo u Srbiji, nego pre svega povoljna poslovna klima, atraktivna lokacija, naše liderstvo u regionu ali i činjenica da je Srbija u 2021. bila ne samo šampion u regionu nego i u Evropi po direktnim investicijama, što je potvrdio i čuveni britanski poslovni list Fajnenšel tajms.

00:12

Uživo predsednik Srbije Aleksandar Vučić na amečkoj televiziji

Informaciju da će predsednik gostovati na Njuzmaksu prvi je obelodanio bivši američki specijalni izaslanik za Balkan Ričard Grenel.

- Uključite Njuzmaks i pratite intervju sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem - napisao je na Tviteru Grenel koji je u utorak i sam gostovao kod popularnog TV voditelja Roba Finertija.

Rik Grenel, Ričard Grenel
foto: Printscreen/ Youtube/Newsmax TV

Kurir.rs/SĐP/Youtube Newsmax

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track