GLUMAC NOVI MINISTAR? Evo koji bi resor mogao da vodi Lazar Ristovski, NJOJ je najozbiljnija konkurencija
Foto: Privatna Arhiva

FOTO FINIŠ

GLUMAC NOVI MINISTAR? Evo koji bi resor mogao da vodi Lazar Ristovski, NJOJ je najozbiljnija konkurencija

Politika -

Poznati glumac, prema nezvaničnim informacijama, ima dobre šanse da vodi jedan resor u narednom mandatu vlade

Sastav buduće vlade s mandatarkom Anom Brnabić na čelu znaće se tokom oktobra, a njen veliki deo činiće nova lica. Kako je sama premijerka naglasila, konture nove vlade se polako naziru, ne sva rešenja i ne kompletno, ali biće personalnih promena i promena zakona o ministarstvima. Jedno od pojačanja, ako je verovati dobro upućenim izvorima, mogao bi da bude glumac Lazar Ristovski, koji je najozbiljniji kandidat koji bi mogao da zameni aktuelnu ministarku kulture Maju Gojković.

Sigurni

Iako smo ovim povodom juče pokušali da kontaktiramo sa Ristovskim, on do zaključenja ovog broja nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Zasad je izvesno da će u kabinetu Ane Brnabić biti lider socijalista Ivica Dačić, koji će, pored mesta zamenika premijera i koordinatora službi bezbednosti, dobiti i jedan resor, a prema našim saznanjima, najverovatnije MSP ili MUP. Situacija je čista kada je reč i o Siniši Malom, koji ostaje na čelu resora finansija i dobija funkciju potpredsednika vlade, a još jedan potpredsednik biće i dosadašnji gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji će takođe voditi i jedno od najvažnijih ministarstava.

Kako smo već ranije pisali, prvi put bi u ministarsku fotelju mogli da sednu i nekadašnji potpredsednik Skupštine, socijalista Đorđe Milićević, ić, dok je gotovo izvestan i povratak bivšeg ministra trgovine Rasima Ljajića, koji je napustio Nemanjinu 11 kada je na njegovo mesto došla sadašnja ministarka Tatjana Matić. Na ostanak u vladi, prema nezvaničnim informacijama, mogu da računaju i ministri prosvete i poljoprivrede Branko Ružić i Branislav Nedimović. Za Nemanjinu 11 je viđen i bivši zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, kao i pravnik za ljudska prava Milan Antonijević.

Ukazujući na to da je vlada već trebalo da bude formirana, politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da će ona biti vlada kontinuiteta.

Usijanje dana, Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir

- Izborni rezultat je bio jasan i on je upućivao na vladu kontinuiteta s liderstvom SNS i većim uticajem SPS. Vlada nije formirana zbog složenih spoljnopolitičkih okolnosti koje će ostati konstanta, bez obzira na to kada ćemo kabinet dobiti - napominje Stanković.

Da ne ponovi greške

U ovom trenutku se, ističe, prelama politička budućnost Srbije dugoročno, a objektivno se bira između manje loših rešenja.

- Izbor je važan, sudbinski i mora da bude brzo izvršen, a nema prostora za neku suštinski dobitnu varijantu, bilo globalno, bilo regionalno - napominje Stanković.

Kaže i da je Ristovski odličan glumac, te da bi njegov izbor za ministra bio dobar za popularnost vlasti.

- A to kakav će ministar biti, zaviće samo od njega. Dobar rezultat mu nije garantovan, a sigurno da bi bilo dobro da ne ponovi greške svojih prethodnika Lečića i Brajovića - zaključuje Stanković za Kurir.

SLOVO ZAKONA

Kraj oktobra poslednji rok

Prema zakonskim odredbama, Vlada Srbije mora da bude formirana u roku od 90 dana od održavanja konstitutivne sednice Narodne skupštine. S obzirom na to da su poslanici overili mandate 1. avgusta, čime je konstituisana Skupština, kraj oktobra je poslednji rok da se formira kabinet u Nemanjinoj 11. U slučaju da vlada ne bude izabrana, prema Ustavu Srbije, raspušta se Skupština i ide se na nove izbore. U tom slučaju novi izbori bi morali da budu održani najkasnije krajem decembra.

Kurir.rs/ I. Žigić - Lj. Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track