"PRITISCI NA SRBIJU POPRIMAJU ENORMNE RAZMERE" Miletić: Država ima poseban plan, POSTOJE MERE KOJE ĆEMO PREDUZETI AKO BUDE MORALO
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"PRITISCI NA SRBIJU POPRIMAJU ENORMNE RAZMERE" Miletić: Država ima poseban plan, POSTOJE MERE KOJE ĆEMO PREDUZETI AKO BUDE MORALO

Politika -

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije istakao je da Ukrajina postaje kolateralna šteta, ali i da su pritisci na Srbiju postali enormni zbog sukoba na istoku, a koliko ćemo mi moći da izdržimo veliko je pitanje.

Profesor Dr Dejan Miletić
foto: Kurir televizija

- Trenutna situacija u Ukrajini nagoveštava jedan novi princip ratovanja i treba očekivati da se upotrebe sva moguća sredstva, sem nuklearnih u ovoj fazi. Danas je 10.10. i nije slučajno ovaj datum izabran za žestok odgovor. Most na Krimu, ubistvo ćerke Duginove... bilo je teških napada na Rusiju u ovom periodu. Snažan odgovor će značiti mnogo žrtava i čini se da Ukrajina postaje kolateralna šteta ovog sukoba - kaže Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije u "Puslu Srbije" na Kurir televiziji.

Ono što boli najviše jesu dvostruki standardi na međunarodnoj javnoj sceni, gde je potpuno bilo u redu i poželjno uništavati Srbiju, ubijati našu decu i uništavati naše mostove.

- Ja se veoma saosećam sa ukrajinskim narodom, mi smo sve to preživeli i ne mogu da se otmem utisku da sila boga ne moli u današnjem svetu. Međunarodni poredak je pao na Srbiji, a posebno mi je teško što ne vidim želju za mirom - kaže Miletić.

Profesor Dr Dejan Miletić
foto: Kurir televizija

Obraćanje Aleksandra Vučića

- Kosovo nikada neće biti članica UN, članica da više od polovine država nije priznalo tzv. Kosovo, a potrebno je da većina izglasa, a oni nemaju ni polovinu. Iako je u savremenom svetu sve moguće, a gledajući naše rukovodstvo siguran sam da niko neće dati KiM. Čak i kada bismo mi prećutno reagovali na celu tu inicijativu, koja je novi momenat. Pririsci poprimaju enormne razmere i tu je pitanje šta će država uraditi - kaže Miletić i dodaje:

- Najpametije je da EU vrati korak unazad i da sagleda svoju situaciju, a to je najbezbolnije i za Evropu i za svet. Najbitnije je da se vrate korak unazad, da priznaju da nisu najbolje sagledali međunarodno pravo i da je sada jedino važno da samoproglašeno Kosovo nikada ne postane nezavisna država - istakao je Miletić.

Siguran sam da će Srbija izdržati sve moguće pritiske u meri u kojoj to podrazumeva nešto što je deo normalne međunarodne politike, ističe Miletić.

- Ako se pojave siledžije koje su jače mi ćemo videti šta ćemo, ali smo spremni da se branimo. I sam predsednik je spomenuo da postoje mere koje će Srbija preduzeti u slučaju da bude iznuđena. Ne treba niko da bude naivan i da nam preti, mi smo ti koji žele stabilnost. Pritiskom na Srbiju oni vrše destabilizaciju regiona - istakao je Miletić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track