04:14

PUTIN ĆE PRIZNATI KOSOVO, A LAVROV JE AMERIČKI IGRAČ?! General u penziji: Ukrajinci smrskavali glave Rusima

KURIR TELEVIZIJA

"PUTIN ĆE PRIZNATI KOSOVO!" Sukob proukrajinskih i proruskih analitičara: Lavrov se nudi zapadu DA PREUZME VLAST U RUSIJI

Politika -

Koliko je Zapad uključen u rat u Ukrajini, i u kojoj meri to utiče na eskalaciju sukoba?

Na ovu temu u emisiji redakcija iznosili su stavove Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu, Ljuban Karan, potpukovnik Kontraobaveštajne službe u penziji, Luka Kastratović, general-major u penziji i predsednik Izvršnog odbora Kluba generala i admirala Srbije i Ivan Miletić, programski direktor Instituta za javnu diplomatiju.

Radikalno suprotni stavovi po pitanju rusko-ukrajinskog sukoba doveli su do žestoke rasprave.

- Ovde nema iznenađenja. Nakon sabotaže na turskom toku, ubistva Darije Dugine i napada na Krimski most, Putin je rekao da će da uzvrati i uzvratio je. Rusija još nije upotrebila sve oružje koje ima. To je rat Amerike i Rusije, to je svakome jasno. Zapad dostavom oružja Ukrajinu osposobljava za gađanje Rusije. Sa oružjem u Ukrajinu dolaze i vojni operativci i instruktori - rekao je Kastratović.

Jutarnji
foto: Kurir televizija

Karan se nadovezao i naglasio sve aktivniju ulogu Poljske u sukobu.

- Gomilaju se konvencionalne snage u Poljskoj. Od njih može da se za kratko vreme napravi nuklearni ofanzivni sistem. Poljska se ponaša veoma agresivno - ocenio je Karan.

Darko Obradović izneo je stav da je Rusija glavni i jedini krivac za rat i eskalaciju sukoba.

- Samo Rusija priča o 3. svetskom ratu jer je Ukrajina uspešno odbacila ruski napad. Svaka država ima pravo da isporuči Ukrajini naoružanje. Rusija je u doslovnom rasulu kako na unutrašnjem planu, tako i na frontu. Odmazda koja još traje nije ništa novo. Od početka agresije lansirala je preko 3500 raketa na Ukrajinu i to nije ništa novo. To što se ova odmazda prikazuje kao spektakularna je čista propaganda Kremlja. - konstaovao je Obradović.

jutarnji
foto: Kurir televizija

Sa njegovim ocenama složio se Miletić i primetio razliku u nastupima Putina i Sergeja Lavrova.

- Rusija je vrlo izolovana sila trenutno. Rusija će u jednom trenutku morati da pregovara. Unutar Rusije postoje nesuglasice. Putin tvrdi da ne vidi diplomatsko rešenje, a Lavrov bi da razgovara. Iz toga se može zaključiti da se Lavrov nudi zapadu kao novi vođa Rusije koji će smenti Putina.

Nakon početnih izlaganja gostiju usledile su oštre međusobne nesuglasice.

Najpre je Karan zaključio da se Obradović i Miletić ponašaju pristrasno i navijački prema Zapadnoj strani.

jutarnjji
foto: Kurir Televizija

- Vi se rugate predsednicima Putinu i Lukašenku. Ispada da su oni maloumni. Niko nije govorio o hibridnom ratu. Priča se samo o konvencionalnom ratu. Protiv Rusije se vodi hibridni rat, a to je najopasnija vojna strategija. Rusiju su doterali dotle da mora da se brani. - rekao je Karan, nakon čega je Kastratović pokazao album sa slikama na kojima su prikazani Ukrajinski zločini nad Ruskim stanovništvom iz vremena pre početka specijalne vojne operacije.

- Ovo su smrskane glave, obešeni Rusi, ljudi u šahtovima, pogledaje šta su radile ukrajinske snage, pogledajte dečaka bez ruke - nabrajao je Kastratović.

- Ovo je govor mržnje! - protestovao je Obradović upadajući mu u reč - Nisam došao ovde da slušam Putinovu propagandu. Preko 900 posmatrača OEBS-a bilo je u pobunjenim ukrajinskim oblastima i niko nije video niti prijavio ništa od toga što vi i ruska propaganda govorite!

Jutarnji
foto: Kurir Televizija

Kastratović je potom izneo podatake o finansiranju nevladinih organizacija od strane Amerike.

- Od 2005. do 2015. godine u nevladine organizacije u Srbiji koje lobiraju za NATO američki predsednik Bajden je ulio 39.000.000 dolara, a od početka specijalne vojne operacije 10.000.000 - saopštio je Kastratović.

Rasprava je potom skrenula na devedesete godine, a sagovornici su pokazali oštro neslaganje u tumačenju politike Rusije i Sjedinjenih Američkih država i njihovih zapadnih saveznika, a dotakli su se i dalje istorije.

- Da Putin nije došao na vlast ne bi ni bilo Rusije. Jeljcin je uništavao Rusiju, a a anglosaksonski bogataši su finansirali Hitlera - rekao je Kastratović.

- Putin radi protiv interesa Srbije. Na kraju će morati da pregovara i njegova ponuda zapadu biće: "priznaćemo Kosovo, a vi nama priznajte ovu okupaciju". Svako ko podržava Putinovu viziju želi zlo Srbiji. On napadom na Ukrajinu izbija argument Srbije o neprihvatljivosti nezavisnosti Kosova" - naglasio je Obradović.

- Ovo je zaista neverovatno - reagovao je Karan: Ispašće da nam Rusi otimaju Kosovo, a svakome je jasno da to radi zapad, pre svega Amerika i Nemačka. Oni su bili na Kosovu pre nego što je formirana UČK, onda su ih stvorili kao tzv. oslobodilačku vojsku da bi potom inscenirali Račak kao povod za bombardovanje. To je svima jasno, ovo što čujem je neverovatna zamena teza!

Na izjave Miletića i Obradovića da je Rusija izolovana sila i da ima sve manje saveznika Kastratović je odgovorio da će Rusija čak i da je to istina imati resursa da samostalno preživi.

- Da nema Rusije danas ne bi bilo ni Srbije! Sve zemlje koje su pretrpele eksploataciju, kolonizaciju i teror sa Zapada biće uz Rusiju - nadovezao se Kastratović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track