NAZIRU SE KONTURE NOVE VLADE: Najveća gužva za tri resora, u igri po nekoliko ozbiljnih kandidata, Ana Brnabić priprema ekspoze!
Foto: Slobodan Miljević

POLITIKA

NAZIRU SE KONTURE NOVE VLADE: Najveća gužva za tri resora, u igri po nekoliko ozbiljnih kandidata, Ana Brnabić priprema ekspoze!

Politika -

Do krajnjeg roka za formiranje nove vlade Srbije ostalo je još malo više od dve nedelje, a njene konture, sudeći i prema izjavama mandatarke Ane Brnabić, koja je kazala da piše ekspoze, konačno se naziru. Najveća gužva trenutno je za tri resora, odnosno najveći broj ozbiljnih kandidata je u igri za ministarstva zdravlja, poljoprivrede i kulture.

Ako je verovati dobro upućenim izvorima, Zlatibor Lončar najverovatnije neće ostati na funkciji ministra zdravlja, a najozbiljniji kandidati za njegovog naslednika su aktuelna ministarka rada Darija Kisić, doktorka Danica Grujičić, te direktorka KBC "Bežanijska kosa" Marija Zdravković, ali i direktorka RFZO Sanja Škodrić. I to ukoliko ovaj resor ostane SNS. Ukoliko bi pripao SPS, kao mogući kandidat pominje se dr Vladimir Đukić, direktor KBC "Dragiša Mišović". Više imena je u igri i za Ministarstvo poljoprivrede, na čije čelo bi mogli da dođu aktuelni direktor JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta, direktor "Srbijašuma" Igor Braunović, ali i lider JS Dragan Marković Palma.

Ana Brnabić, Rio Tinto, Vlada Srbije
foto: Zorana Jevtić

Prema saznanjima Kurira, Ministarstvo kulture i informisanja biće podeljeno na dva resora, a ozbiljna konkurencija aktuelnoj ministarki Maji Gojković je glumac lazar Ristovski.

Bojan Klačar, programski direktor Cesida, za Kurir kaže da očekuje da će doći do razdvajanja nekih ministarstava.

Bojan Klačar
foto: Fonet

- Te informacije o kojima govorite jesu na tragu onoga o čemu se već razgovaralo, pre svega kad je reč o Ministarstvu kulture i informisanja i Ministarstvu saobraćaja i infrastrukture. O tome se odavno priča i imalo bi mnogo smisla da se ta ministarstva podele, a posebno kultura i informisanje, jer se čini da su sve vlade do sada stavljale akcenat uglavnom na kulturu, ali ne i na informisanje. Možda je najmanje opravdano razdvajati prosvetu i nauku koje mogu da funkcionišu u okviru istog resora - smatra Klačar.

I. Ž./ Foto/Source:Slobodan Miljević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track