PREDSEDNIK NA SVEČANOSTI BIA: Beograd je danas kao Kazablanka! Ne prete mi kao Vučiću nego neskriveno celoj našoj zemlji VIDEO
Foto: Nemanja Nikolić

svečanost BIA

PREDSEDNIK NA SVEČANOSTI BIA: Beograd je danas kao Kazablanka! Ne prete mi kao Vučiću nego neskriveno celoj našoj zemlji VIDEO

Politika -

U poslednjih 23 godine nikad nismo bili u ovako teškoj situaciji a da nikom ništa nismo nažao uradili, nikom na rep zgazili, dodao je on i naglasio: Danas živimo u vremenu u kom je aktivnost naše službe najvažnija

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanosti povodom obeležavanja 20. godina od osnivanja Bezbednosno-informativne agencije i 123. godine od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove.

1 / 5 Foto: Nemanja Nikolić

12.30 - Obraćanje predsednika Srbije. Potom se obratio predsednik Aleksandar Vučić koji je rekao da je Beograd u ovom trenutku kao Kazablanka!

- Kad su nam gosti Rusi, dolaze oni drugi i obrnuto - naglasio je prethodno citiravši nekadašnjeg predsednika SAD Baraka Obamu koji je rekao da vojska nije dovoljna za bezbednost zemlje zato država mora imati i snažnu unutrašnju službu bezbednosti.

- Ne preti niko danas meni kao Aleksandru Vučiću zbog mesta predsednika Srbije nego prete neskriveno celoj našoj zemlji i njenom opstanku, hoću da to svi znate... zato danas ovako otvoreno govorim - rekao je on.

Aleksandar Vučić
foto: Nemanja Nikolić

- U poslednje 23 godine nikad nismo bili u ovako teškoj situaciji a da ništa nikom nismo nažao uradili, nikom na rep zgazili - dodao je on i naglasio da od BIA nikad neće odustati jer je to deo državne građevine.

1 / 17 Foto: Nemanja Nikolić

Kazao je i da je Bata (Gašić) divan domaćin, da BIA ima sjajnu zgradu, dobre uređaje, i izuzetno dobre plate pa ih moli da štite i čuvaju našu Srbiju jer su u toj državnoj građevini najvažniji ljudi.

Živimo u vremenu u kom je aktivnost naše službe najvažnija: Bez naše krivice uvučeni smo u začarani krug iz kog nema izlaza

Danas živimo u vremenu u kom je aktivnost naše službe najvažnija, posebno zbog spoljnog faktora. Beograd je poslednjih nedelja poput Kazablanke. Kada imamo goste iz Rusije, otkrivamo one iz zapadnih službi koji ih prate. Kada imamo goste sa Zapada onda one druge koji ih prate u stopu. To govori koliko su zainteresovani ne samo jedni za druge, nego za ovo parče zemlje koje bismo da sačuvamo za sledeća pokoljenja - rekao je predsednik.

On dodaje da smo bez naše krivice uvučeni u začarani krug iz kog nema izlaza.

Predsedniku Vučiću je u ime BIA direktor Gašić ururčio i priznanje

BIA
foto: Story Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

Tapšali bi nas po ramenu pet-šest dana a onda rekli da moramo da se odlučimo za pravu stranu istorije

"Sasvim bez naše krivice, upali smo u začarani krug iz kojeg kao da nema izlaza. Ako mislite da bi bilo dovoljno da sutra kažemo da uvodimo sankcije Rusiji, tapšali bi nas po ramenu pet dana i onda bi rekli da moramo da se odlučimo za budućnost i za 'pravu stranu istorije' koja nema mnogo veze s argumentima, već znači da ste na njihovoj strani u svakom trenutku", kazao je predsednik.

Ocenio je da ta "prava strana" kaže Srbiji da se odrekne Kosova i Metohije, a da će zauzvrat dobiti "mali poklon".

"Ako vam padne na pamet da odbijete samoukidanje, onda ste u problemu. Niko ne preti meni kao Aleksandru Vučiću, već neskriveno preti našoj zemlji i našem opstanku. Prvi put to govorim na ovako otvoren način. Kažu da su problem i izbeglice. I tu ćemo da se usaglasimo, ali ni to neće biti dovoljno, neće biti ni vest", ocenio je Vučić.

Ocenio je i da je Srbija izložena pritiscima jer želi da ima pravo na sopstveno mišljenje.

"Čekaće nas teški izbori i mnogi problemi u budućnosti. Svuda su samo interesi. Tako će mnogi s Istoka da gledaju da budemo što više uvučeni u probleme, a o licemerju ovih sa Zapada da ne govorim. Ostaće malo nas koji imamo samo jednu zemlju, koji razmišljaju samo o interesima Srbije jer jedni bi da se dodvore zapadnim ambasadama, a drugi imaju apriori junački stav", naveo je Vučić.

Pozvao je pripadnike BIA da "vole, čuvaju i štite Srbiju".

"Od toga zahteva za BIA neću odustati", rekao je Vučić kome je direktor BIA Bratislav Gašić uručio jubilarnu plaketu te službe.

12.20 - Visokim zvanicama prvi se obratio prvi čovek BIA Bratislav Gašić rekavši da Služba obeležava dvostruki jubilej - 20 godina od uspostavljanja BIA i 123. godine rada važnog državnog posla. On je dodao da BIA ne odustaje od tradicije poput neupitnih vrednosti.

01:21

Vučić, živimo u vremenu kada je aktivnost naše službe najvažnija, Beograd poput Kazablanke

- Moći i smeti je imperativ koji građani Srbije postavljaju pred službenike - rekao je Gašić osvrnuvši se na složenu geopolitičku situaciju uzrokovanu ratom na tlu Evrope. On je pozdravio službenike BIA i čestitao im jubilej uz pozdrav živela Srbija.

Bratislav Gašić
foto: Printscreen Pink

Gašić: Hibridne pretnje Srbiji poprimaju obeležje hibrinog ratovanja uz lažne vesti

Direktor Bezbednosno informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić izjavio je danas da su "sve izraženije hibridne pretnje kojima je naša zemlja u poslednje vreme posebno izložena i koje poprimaju obeležje hibridnog ratovanja, čiji je sastavni deo hipreproducija lažnih vesti podobnih da isprovociraju podele i tenzije u društvu".

"Ovo je nužno zahtevalo premenu prioritenih pravaca angažovanja agencije ; i korišćenja raspoloživih resursa na drugačiji način",rekao je Gašić na obeležavanju 20 godina postojanja BIA, kojem prisustvuje i predsednik države Aleksandar Vučić.

1 / 7 Foto: Nemanja Nikolić

Gašić je rekao da je "na polju zaštite unutrašnje bezbednosti, pre svega ustavnog uređenja, realizovano na desetine operativnih akcija u cilju suprotstavljanja pretnjama koje su, prema saznanjima agencije, inspirisane i osmišljene najčešće od stranih centra moći i pokušane da budu realizovane po pravilu uz saučestvovanje domaćih aktera". Svečanost je održana u podne u svečanoj dvorani Bezbednosno-informativne agencije.

Proslava BIA

1 / 23 Foto: Nemanja Nikolić

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track