ESKOBAR U PRIŠTINI: Podržao dijalog sa Beogradom i aspiracije institucija ka EU i NATO
Foto: Printscreen VideoPlus

ESKOBAR U PRIŠTINI: Podržao dijalog sa Beogradom i aspiracije institucija ka EU i NATO

Politika -

Američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izrazio je podršku dijalogu sa Beogradom, navodeći da je svrha njegove današnje posete Prištini "da se vidi način saradnje sa veoma dobrim saveznikom i dobrim prijateljem".

"To je prijateljstvo i partnerstvo zasnovano ne samo na zajedničkom interesu, već i na deljenju istih vrednosti. Želim da izrazim kontinuiranu američku podršku evroatlantskim aspiracijama KiM i solidarnost za KiM u ovom trenutku krize", rekao je Eskobar u Prištini u zajedničkom obraćanju sa predsednicom Vjosom Osmani.

Rekao je da je ponosan što su u Prištini podržali zajedničku agendu. Vjosa Osmani je ponovila da je Priština uvek bila konstruktivna strana u dijalogu, te da su spremni da još više povećaju posvećenost kako bi se intenzivirao proces dijaloga.

Optužila je Beograd "da odbija da poštuje potpisane sporazume, posebno o razbijanju kriminalnih grupa u severnom delu", te da "Beograd nastavlja da podržava ove strukture i finansijski i politički".

Povodom Eskobarove posete, rekla je da je ponovo potvrđena američka podrška, ocenivši da "istorija dokazuje da je posvećenost SAD Kosovu i regionu egzistencijalna".

"Što je više posvećenosti SAD, to su bolji rezultati u pogledu mira i stabilnosti. Posvećeni smo da preduzmemo konkretne korake za članstvo u evroatlantskim strukturama", podvukla je Vjosa Osmani.

Eskobar se nakon razgovora sa Osmanijevom u Prištini sastao i sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja