ZA NJEGA JE PREDSEDNIK REKAO DA JE IZNENAĐENJE: Ko je Tomislav Žigmanov? Sin traktoriste i domaćice diplomirao sa čistom 10!
Foto: Printscreen YouTube/HRT

rano stupio u politički život u Srbiji, još 1991. godine

ZA NJEGA JE PREDSEDNIK REKAO DA JE IZNENAĐENJE: Ko je Tomislav Žigmanov? Sin traktoriste i domaćice diplomirao sa čistom 10!

Politika -

BEOGRAD - Na mesto ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog biće postavljen Tomislav Žigmanov.

Čitajući njegovo ime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je:

- Ovo je pretpostavljam za vas iznenađenje, pripadnik hrvatske nacionalne zajednice u našoj zemlji.

Žigmanov je rođen u Tavankutu 12. maja 1967. godine kao sin traktoriste Kalmana Žigmanova i majke Ružice, domaćice. U Tavankutu je pohađao Osnovnu školu Matija Gubec. Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu odsek filozofija je diplomirao sa ocenom 10 na temu "Platonovi dokazi za besmrtnost duše i pitanje etike".

U prvo vreme predavao je u srednjoj ekonomskoj školi Bosa Milićević u Subotici sa nepunim fondom časova. Zatim je predavao istoriju filozofije na Teološko-katehetskom institutu Subotičke biskupije.

Žigmanov je rano stupio u politički život u Srbiji. Već 1991. javlja se kao član Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Iz iste stranke je izbačen 1996. nakon razilaženja sa rukovodstvom. Godine 2015. je postao predsednik DSHV, a na izborima 2016. je izabran za narodnog poslanika na listi Demokratske stranke.

Novembra 2019. stupio je u koaliciju sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine pod nazivom Vojvođanski front, s kojom se kandiduje za poslaničko mesto u Skupštini Srbije.

Hrvatska čestitala Tomislavu Žigmanovu na kandidaturi za ministra u Vladi Srbije

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman čestitao je danas u ime Vlade predsedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavu Žigmanovu koji je predložen za kandidata za novog srpskog ministra za ljudska i manjinska prava.

U saopštenju hrvatskog Ministarstva navodi se da je u telefonskom razgovoru sa Žigmanovim, Grlić Radman izrazio uverenje da će zalaganje ministarskog kandidata doprineti osnaživanju položaja Hrvata u Srbiji.

Sagovornici su istakli važnost daljeg rada na poboljšanju statusa i položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, posebno njihove pozitivne političke zastupljenosti na svim nivoima vlasti. Hrvatski ministar je naglasio da će Vlada Hrvatske nastaviti aktivno da deluje u zaštiti nacionalnih i kulturno-identitetskih interesa Hrvata u Srbiji na svim nivoima, dodaje se u saopštenju. Beta

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track