EVO KO JE NOVA MINISTARKA ZDRAVLJA: Danica Grujičić, doktorka koju ceni cela Srbija
Foto: Uroš Arsić/Mondo

EVO KO JE NOVA MINISTARKA ZDRAVLJA: Danica Grujičić, doktorka koju ceni cela Srbija

Politika -

Dr Danica Grujičić predložena je za ministarku zdravlja u novoj Vladi Republike Srbije.

Danica Grujičić rođena je 30. avgusta 1959. u Titovom Užicu.

Ona je lekarka, specijalista neurohirurgije, političarka, direktorka Instituta za radiologiju i onkologiju Srbije, prodekan Medicinskom fakultetu u Beogradu i predsednik humanitarne organizacije Zdrava Srbija.

Njen otac je zbog posla morao u Rusiju, pa je Danica srednju školu završila u Moskvi. Studije medicine je počela u glavnom gradu Rusije, a završila u Beogradu sa prosečnom ocenom 9,60.

Danica Grujičić, dr Danica Grujičić
foto: Privatna arhiva

Magistrirala je 1987. godine i doktorirala 1996. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Zaposlena je na Institutu za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije od 1984. godine, gde je od 2007. načelnica Odeljenja za neuroonkologiju. Uporedo sa kliničkom praksom angažovana je kao profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Izabrana je za asistentkinju 1992. godine, docentkinju 1998. godine, a od 2009. je redovna profesorka.

Kao autorka ili koautorka objavila je više od 250 naučnih radova, poglavlja u knjigama i monografija. Članica je Udruženja neurohirurga Srbije, Srpskog lekarskog društva i Evropske asocijacije neurohirurških društava.

Što se njene političke karijere tiče, 2011. je izabrana za potpredsednicu Socijaldemokratskog saveza. Kao njihova predstavnica učestvovala je na predsedničkim izborima 6. maja 2012. godine kao jedna od 12 predsedničkih kandidata, među kojima je bila jedna od dve žene. Osvojila je 0,78% glasova.

Odlikovana je Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena, 2020. godine.

Dr Danica Grujičić je doktorka koju ceni cela Srbija.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track