HARADINAJ IZLETEO KO FURIJA JER MU KURTI DRŽAO PREDAVANJE: Ramuš ga ovo pitao, ima veze sa Srbima, a nije hteo da mu odgovori
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

napustio sastanak posle 5 minuta

HARADINAJ IZLETEO KO FURIJA JER MU KURTI DRŽAO PREDAVANJE: Ramuš ga ovo pitao, ima veze sa Srbima, a nije hteo da mu odgovori

Politika -

PRIŠTINA - Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj istakao je da je napustio sastanak sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, jer nije želeo da odgovara na pitanje lidera opozocije zbog čega nije prihvatio zahtev SAD o odlaganju roka za preregistraciju vozila na "RKS".

Haradinaj je na Fejsbuku istakao da je za njega neprihvatljivo da Kosovo prekida odnose sa SAD.

"Iako sam bio deo sastanka sa premijerom Kurtijem, bio sam primoran da napustim sastanak jer je Kurti držao predavanja i nije nam objasnio zašto je prekinuo odnose sa Amerikom i zašto se ne ispunjava njihov zahtev.

Za mene je neprihvatljivo da u tako osetljivim slučajevima prekidamo odnose sa glavnim bezbednosnim saveznikom", istakao je lider ABK.

I Krasnići kao i Haradinaj nezadovoljnai sastankom sa Kurtijem

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Memli Krasnići izjavio je nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da nije siguran da vlada zna u kom pravcu će ići kako bi situaciju na severu držala pod kontrolom.

"Izneo sam stav DPK da su Kosovu u ovom trenutku potrebne odgovorne akcije. Što se tiče nastavka vršenja suvereniteta u četiri severne opštine, vlada mora da preduzme akcije koje joj pripadaju i za to će imati podršku DPK u svakoj situaciji", rekao je Krasnići.

Prema njegovim rečima, situacija u koju je Kosovo ušlo mogla je biti izbegnuta. "Čini se da su nezrelost u nekim akcijama i nedostatak koordinacije sa glavnim saveznicima Kosova doneli situaciju koja se mogla izbeći", rekao je Krasnići.

Glavna tema sastanka Kurtija sa liderima opozicionih stranaka je bila aktuelna situacija na severu Kosova, nakon što su Srbi napustili kosovske institucije.

Abdidžiku: Vlada bez plana, nismo čuli ništa novo od Kurtija

Šef DSK Ljumir Abdidžiku posle sastanka sa premijerom Kurtijem rekao je da na ovom sastanku nisu videli nikakav plan Vlade Kosova za izlazak iz nastale situacije. Abdidžiku je rekao da na sastanku sa premijerom nisu čuli ništa novo iz njegovih prethodnih izjava. On je rekao kako je DSK zatražio od Kurtija konkretan plan za rešavanje situacije i punu koordinaciju sa SAD.

„Na ovom sastanku nismo čuli ništa novo od javnih izjava koje je Kurti imao i nismo videli nikakav plan za rešavanje nastale situacije i bilo kakav plan za koordinaciju sa SAD. Za nas je to jedino adekvatno rešenje u situaciji u kojoj se nalazi Kosovo. Kosovo ne bi trebalo da pada u zamke za destabilizaciju zemlje. Za takav potez Vlada će imati našu podršku sve dok koordinira sa saveznicima i ima jasan plan za stabilizaciju bezbednosnog pitanja u zemlji", rekao je Abdidžiku.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track