POLICIJSKE POSLOVE NA SEVERU KiM MORA DA PREUZMU KFOR I EULEKS, a ne Kurtijevi policajci! Srbi neće dozvoliti tihu okupaciju
Foto: Reuters

Problem

POLICIJSKE POSLOVE NA SEVERU KiM MORA DA PREUZMU KFOR I EULEKS, a ne Kurtijevi policajci! Srbi neće dozvoliti tihu okupaciju

Politika -

Povlačenjem Srba iz policije, ali i svih drugih kosovskih institucija, ostavljen je prazan prostor u osiguranju bezbednosti na severu Kosova i Metohije. Zvaničnici Srbije već su upozorili da pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga ne mogu štititi Srbe na severu, već da za njihovu bezbednost, dokle god je ovakva situacija, moraju biti zaduženi Euleks i Unmik, odnosno Kfor.

Opasno

Takvu odluku očekuje predsednik Aleksandar Vučić, koji naglašava da bi u suprotnom nastala katastrofa.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/PINK

- Ako Amerikanci budu dovoljno pametni i fer, reći će Kforu i Euleksu da obavljaju policijske poslove na severu. Ako misle da Albanci to uređuju, to će voditi u katastrofu, plašim se - izjavio je Vučić u "Hit tvitu".

I ministar odbrane Miloš Vučević rekao je juče da je Kfor sada bitan faktor koji ne bi smeo da dozvoli da kosovski premijer Aljbin Kurti pošalje albanske policajce na sever KiM da zamene srpske. On je upozorio da bi Kurti na taj način praktično izvršio okupaciju četiri opštine na severu pokrajine.

- Nadam se da će Kfor i Euleks preuzeti tu ulogu, jer bi bilo jako opasno ako Priština odluči da pošalje pripadnike policije albanske nacionalnosti s drugih delova KiM na sever, da uđu u većinski srpske opštine - napomenuo je Vučević.

Miloš Vučević
foto: Instagram/milosvucevic_odbrana

Kako je objasnio, Srbija nema problema sa bazama Kfora, jer su one u skladu s Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom 1244. Međutim, ministar naglašava da Beograd ne može da prihvati da ROSU ili neke druge jedinice prave baze i demonstriraju silu svaki dan na Jarinju, Brnjaku, Gazivodama...

Bezbednosni vakuum

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš ocenjuje za Kurir da je zbog Kurtija nastupila ozbiljna politička kriza, a najteža posledica jeste stvaranje bezbednosnog problema, čije rešavanje je sada hitnije od povratka za pregovarački sto u Briselu.

Orhan Dragaš
foto: Privatna arhiva

- Arogancija i pritisak Prištine iznudio je izlazak Srba iz kosovske policije, što je za Prištinu bio neočekivani potez. Tom odlukom Kurtijeva politika pritisaka je potpuno ogoljena i stavila ga je pred izbor: ili će da se vrati dogovaranju i poštovanju dosad postignutih sporazuma, ili će da nastavi ovim putem i da dalje radikalizuje situaciju na Kosovu. Ja sam uveren da će pod uticajem Zapada spustiti loptu, jer bi daljom eskalacijom nastavio da ruši sve što je dosad postignuto. Uglavnom, očekivanja predsednika Vučića da bezbednosne poslove u srpskim sredinama preuzmu Euleks i Kfor jedini su racionalni izlaz za bezbednosni vakuum koji je nastao izlaskom Srba iz kosovske policije. Ove međunarodne misije imaju kapacitet za te poslove, a time bi obeshrabrile svaku nameru Prištine da nametne svoje policijsko prisustvo na severu Kosova - naglasio je Dragaš.

Nije po sporazumu

Dekan Fakulteta za studije bezbednosti Miroslav Bjegović za naš list objašnjava da Kurtijeva policija nema šta da traži na severu Kosova:

Usijanje dana, Miroslav Bjegović, Miroslav Bjegovic
foto: Kurir

- Niko ih ne zove i nije propisano Briselskim sporazumom. To bi samo podiglo tenzije s obzirom na teror koji bi sprovodili nad Srbima sa ciljem izazivanja reakcije i pružanja otpora srpskog stanovništva. Oni bi u tom slučaju zatražili pomoć specijalnih jedinica iz Prištine i KBS da uspostave navodno javni red i mir, a u stvari tihu okupaciju. Smatram da taj scenario ne sme dozvoliti prvenstveno Kfor i da bi se Euleks, kao policijska organizacija, donekle mogao odazvati tom poslu - kaže on.

Misija Euleksa nije preuzela policijske odgovornosti na severu Kosova, uprkos činjenici da se viši policijski savetnici te misije nalaze u Regionalnoj policijskoj upravi na severu, prenosi RSE navode Euleksa.

- Viši policijski savetnici Euleksa su stacionirani u Kosovskoj policijskoj upravi za severni region i daju savete ovoj direkciji i četiri policijske stanice pod njenom komandom o nizu pitanja u vezi sa pružanjem policijskih usluga... Formirana policijska jedinica Euleksa, koja se sastoji od 105 poljskih policajaca, dodatno je povećala svoje mobilne izviđačke patrole na severu Kosova kako bi povećala svest o situaciji - navodi se u odgovoru Euleksa. Oni dodaju da misija, ukoliko je potrebno, može da rasporedi dodatnu policijsku jedinicu, koju čine rezerve, kako bi dodatno povećala broj svojih snaga na terenu i operativni kapacitet.

Kolektivni otkaz

Srbi izašli i iz obezbeđenja Euleksa

Srbi zaposleni u američkoj firmi "Balkan internešenel sekjuriti", koji su bili angažovani kao spoljno obezbeđenje Euleksa u severnom delu Kosovske Mitrovice, dali su kolektivni otkaz, rekao je za Kosev Ignjat Vuletić, jedan od 13 Srba koji su radili u ovoj firmi.

Vuletić je potvrdio da su on i njegove kolege radili kao spoljno obezbeđenje Euleksa, čije se sedište nalazi u okviru zgrade kosovske policije. Kako je rekao, oni su dali kolektivni otkaz zato što ne žele da budu jedini Srbi u policijskoj stanici u Mitrovici.

Srbi odlaze iz institucija

Ostavke sudija, tužilaca, poslanika...

Srpske sudije i tužioci podneli su juče ostavke na svoje funkcije, kao i administrativno osoblje u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici. Sudija Apelacionog suda i član Sudskog saveta Kosova Nikola Kabašić izjavio je da su to učinili svi Srbi iz pravosuđa, uključujući administrativno osoblje i sudije.

I poslanici Srpske liste vratili su juče svoje mandate kosovskoj skupštini. Ovo je posledica odluke koju su predstavnici Srba doneli u subotu - da napuste sve kosovske institucije - skupštinu, vladu i četiri opštine, ali i pravosudne organe, policiju i administraciju na Kosovu. Juče je i jedan pripadnik ROSU srpske nacionalnosti napustio tu službu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track