PRLJAVO! KURTI TRAŽI PODOBNE SRBE ZA KOSOVSKU SKUPŠTINU! Bez srpskih poslanika ne mogu se menjati i usvajati važni zakoni!
Foto: EPA Valdrin Xhemaj

PODLI PLAN

PRLJAVO! KURTI TRAŽI PODOBNE SRBE ZA KOSOVSKU SKUPŠTINU! Bez srpskih poslanika ne mogu se menjati i usvajati važni zakoni!

Politika -

Nakon odlaska predstavnika Srpske liste parlament u Prištini neće biti potpuno
funkcionalan, pa tzv. premijer traži ljude koji bi zamenili srpske predstavnike. Zasad se o tome oglasila samo Rada Trajković

Premijer tzv. republike Kosovo Aljbin Kurti pokušava da reši političku krizu u pokrajini tako što traži podobne Srbe da zamene poslanike Srpske liste koji su vratili svoje mandate kosovskoj skupštini, ali i razmišlja da u četiri srpske opštine na severu postavi koordinatore, kao zamenu za predsednike opština koji su listom podneli ostavke.

Dve opcije

Naime, nakon složnog i masovnog izlaska Srba iz privremenih prištinskih institucija pred Kurtijem se otvorilo i pitanje kako u Skupštini da nadomesti odlazak deset poslanika Srpske liste. Iako njihovi glasovi u parlamentu nisu presudni za opstanak vladajuće većine, ipak bez njih ne mogu da se menjaju i usvajaju važni zakoni, kao ni ustav samoproglašene republike.

Kurti sada po zakonu ima mogućnost da deset upražnjenih mesta dodeli poslanicima Srpske liste koji su prilikom raspodele mandata ostali ispod crte, ali je svestan da će svi odbiti ovu ponudu.

Druga opcija je protivzakonita, a podrazumeva da poslaničke knjižice ponudi drugim srpskim strankama koje su učestvovale na prošlim parlamentarnim izborima. Upravo zato je Kurti već krenuo u lov na podobne Srbe koji bi zauzeli upražnjena mesta. Prva među njima je i nekadašnja poslanica Rada Trajković, koja je i sama izjavila da će, ukoliko joj bude ponuđeno mesto poslanika - razmotriti tu ponudu.

Rada Trajković
foto: Fonet

- Kao neko ko je učestvovao na poslednjim izborima na Kosovu, razmotrila bih ovu ponudu. Ali ja bih to prihvatila samo ako gospodin Kurti garantuje i poštuje u potpunosti i bezrezervno ustavna prava naše zajednice - kazala je Trajkovićeva.

Predsednik Aleksandar Vučić o potezima prištinske vlasti

Priština planirala sukobe, u Parizu s Boreljom, Makronom i Lajčakom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da reakcije prištinskih zvaničnika govore da su „sve planirali“ i da su planirali i želeli incidente, sukobe i poniženje srpskog naroda.

Oni i dalje ne odustaju od svog protivpravnog delovanja vezanog za registarske tablice, ne pada im na pamet da učestvuju u formiranju ZSO. Srbija ne odustaje i nikada ne povlači svoj potpis, ali znate, tamo postoje tri potpisa. Jedan je bio samo Dačićev, jedan Prištine, a jedan EU. Dačićev smo poštovali i izvršili sve što smo potpisali. Sad je vreme da se otelotvore druga dva potpisa: ZSO da se formira, baš kao što su to Srbi sa KiM rekli... Suština je da je njihov red i da treba da ispune Briselski sporazum, a za Srbe ne morate da brinete. Naša reč više je značila nego i potpis prištinske strane i potpis EU - kazao je Vučić.

Predsednik je najavio put u Pariz, gde će se sastati sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, visokim predstavnikom EU Ðuzepom Borljom, ali verovatno i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Žozep Borelj, Aleksandar Vučić
foto: EPA / OLIVIER HOSLEt

Pitanje opstanka

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za Kurir da nema sumnju da će Kurti pokušati na ovaj način da podeli Srbe na Kosovu, ali da to ne sme da se dogodi u ovom trenutku.

- Niko od Srba na Kosovu ne sme sada da prihvati da uđe u Skupštinu Kosova i zameni poslanike koji su istupili. Legitimno je da neko bude opozicija Srpskoj listi na KiM, ali ovo nije pitanje Srpske liste ili političkog opredeljenja. Ovo je pitanje nacionalnog opstanka! Niko u ovakvom trenutku od Srba ne bi smeo da uđe u Skupštinu, jer ovo je trenutak kada se donose suštinske odluke od nacionalnog značaja - kazao je Anđelković.

Jelena Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track