04:26

MEMORANDUM JE NEZGODAN SPORAZUM ZA SRBIJU!? Đurović: Već 15 godian kada god smo uložili veći napor MIGRACIJA JE NAŠLA NOVI PUT

KURIR TV

MEMORANDUM JE NEZGODAN SPORAZUM ZA SRBIJU!? Đurović: Već 15 godina, kada god smo uložili veći napor, MIGRACIJA JE NAŠLA NOVI PUT

Politika -

Srbija, Mađarska i Austrija potpisale su Memorandum o borbi protiv ilegalnih migracija. Broj ileganih migranata je, gotovo udvostručen u odnosu na prošlu godinu. "Želimo da tu odbrambenu granicu za Mađarsku u Austriju i Srbiju pomerimo na jug, a kasnije ćemo biti spremni da je zajedno sa Severnom Makedonijom pomeramo dalje na jug, time štitimo i čuvamo Evropu, ali štitimo i svoju zemlju", poručio je, izmedju ostalog predsedik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen instagram buducnostsrbije

Radoš Đurović, iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, gostovao je u Pulsu Srbije gde se dotakao Memoranduma o borbi protiv ilegalnih migracija.

- Srbija će pokušati sada da usporava i zaustavlja migraciju na svojim južnim granicama, što je u praksi vrlo teško i gotovo ne moguće. Sama inicijativa Mađarske i Austrije je usledila zbog sunavrata politika zida mađarskih vlasti. Mađarska je od 2015. godine gradila zid prema Srbiji kako bi zasutavila migraciju i potrošila više od 1,6 milijardi evra da ta ograda funkcioniše. Međutim dnevno stotine ljudi ulaze i mađarska granica je sada najporoznija. To je verovantno jedan od razloga zašto Mađari i Orban traže od nas da se problem zaustavljanje migracije spusti na naše južne granice. Tako da jedan vrlo nezgodan sporazum za nas. To će zahtevati mnogo sredstava, aktivniju ulogu Mađarske i Austrije - rekao je Đurović.

Radoš Đurović
foto: Kurir televizija

- Do sada sa iskustvom od preko 15 godina, kada je bilo i više naše policije i mnogo više napora da se zaustavi migracija, ona je samo našla svoj drugi put. Tu je granica administrativna sa Kosovom problematična i ne može biti branjena na adekvatan način. Tako da migraciji samo malo treba da zaobiđe srpsko-makedonsku granicu - rekao je Đurović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track