Tači: Samo dijalog donosi rešenje

Tači: Samo dijalog donosi rešenje

Politika -

PRIŠTINA - Predsednica Kosova Atifete Jahjaga ocenila je danas da će jasan evropski put za ceo region stvoriti stabilnost u ovom delu Evrope, a premijer Hašim Tači izjavio je da "dijalog mora biti nastavljen" jer jedino on može dovesti do rešenja.

"Novo poglavlje se otvara, a to je poglavlje razvoja, pomirenja i razumevanja na Balkanu", naglasio je Tači dodajući da to treba da bude moto čitavog regiona.

Govoreći na skupu "Zatvoreno poglavlje o konferencijama na Balkanu", Jahjaga je kazala da Evropa treba da bude jedinstvena kad je u pitanju Balkan, jer bi to pomoglo prevazilaženju razlika među zemljama regiona, a Tači je insistirao na tome da nema razvoja ako u okruženju postoji siromaštvo i neprijateljstvo.

"Granice ne mogu zaustaviti tako nešto. Balkanske države ne mogu da prežive izolovano", kazao je Tači.Doskorašnji međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt poručio je da Kosovo nije završilo sve poslove na svom putu, te da su potrebni dalji napori u postizanju napretka.

On je ocenio da je potrebno da Priština vodi dijalog sa srpskim opštinama na severu Kosova i omogući im, kao što to predviđa Ahtisarijev plan, međusobne veze, ali i veze sa Beogradom.

Fejt je istovremeno izrazio uverenje da veze između srpskih zajednica na severu i južno od Ibra mogu biti važne za dalju budućnost i jačanje decentralizovane demokratije.

Posrednik u procesu utvrđiavnja statusa Kosova Marti Ahtisari poručio je danas da Evropa treba da nađe način kako da primi dva miliona građana Kosova, jer nakon okončanja nadziranja nezavisnosti Kosovo, kako je rekao, treba da pokaže da je nezavisna država.

"Neki misle da je to problem za EU, ali ja smatram da će to biti mogućnost i prilika", kazao je Ahtisari.Konferencija nastvalja rad a učesnicima će se, kako je najavljeno, putem video linka obratiti i bivši predsednik SAD Bil Klinton.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track