Mond: Kosovo presečeno na dva dela
Foto: Tanjug

Mond: Kosovo presečeno na dva dela

Politika -
Kosovo je nezavisno, a činjenički presečeno na dva dela, uporedne srpske strukture su sveopšte prisutne, dok je dijalog sa srpskim vlastima na mrtvoj tački, kaže Kristof Solioz

PARIZ - Posle okončanja nadzirane nezavisnosti na Kosovu ostaju NATO i Euleks, Kosovo činjenički ostaje podeljeno na dva dela, a "teško je govoriti o funkcionalnoj državi i demokratiji na Kosovu gde su, kao i prethodni, i ovi poslednji izbori bili obeleženi dokazanim prevarama, dok korupcija seže u najviše sfere vlasti".

To u francuskom listu Mond ocenjuje Kristof Solioz, generalni sekretar ženevskog Centra za evropske integracione strategije(CEIS), navodeći da je "Kosovo nezavisno, a činjenički presečeno na dva dela, uporedne srpske strukture su sveopšte prisutne, dok je dijalog sa srpskim vlastima na mrtvoj tački".

"Ekonomska situacija je u najmanju ruku zabrinjavajuća, državni deificit stalno raste, a vlasti Kosova i dalje stalno povećavaju javne troškove, "zaboravljajući" nužnost ozdravljenja javnih finansija", dodaje se u članku. Čelnik ženevskog Centra kaže da je "za nikako zadovoljavajući bilans na Kosovu odgovorna možda još više međunarodna zajednica, nego same vlasti kosovskih Albanaca".

U posebnoj analizi Mond navodi da, uprkos okončanju nadgledane nezavisnosti na Kosovu "vlada utučenost" i prenosi mišljenje vlasnika prištinskog lista Koha ditore Vetona Suroija da "nadgledana nezavisnost uopšte nije bila nikakav sjajan uspeh".

Jer, istakao je Suroi, "nema delujuće države, a još manje demokratije, dok su poslednji izbori bili namešteni po mišljenju svih, kriminalizovane političke strukture su na vlasti". Mond ocenjuje da "okončanje međunarodnog nadzora stavlja lidere kosovskih Albanaca pred njihovu sopstvenu odgovornost, ali uvećava pritisak i na srpsko vođstvo, koje i dalje ne priznaje svog suseda".

Pariski dnevnik prenosi i izjavu ministra inostranih poslova vlade u Prištini Envera Hodžaja da "od iduće godine više neće biti međunarodnog predstavnika koji ima izvršnu vlast na Kosovu što će izmeniti prirodu naših državnih struktura, kao i način kako mi sebe poimamo i kako nas poimaju u inostranstvu".

Mond primećuje da "međunarodno prisustvo, nezaobilazno od kraja rata sa Srbijom 1999, neće naglo nestati" i mada je parlament u Prištini usvojio ustavne amandmane u cilju postizanja pune suverenosti, to ne zadire u status i ulogu Kfora i Euleksa. Evropske sudije, carinici i policajci nastaviće da deluju, a to je, ukazuje Mond, "i jemstvo za srpsku manjinu na jugu Kosova".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track