KURTIJEVA VLAST GURA "VELIKU ALBANIJU": Priština SEJE STRAH, albanska zastava čak i kod srpskih crkava!
Foto: Printskrin/Facebook

nastavljaju sa provokacijama

KURTIJEVA VLAST GURA "VELIKU ALBANIJU": Priština SEJE STRAH, albanska zastava čak i kod srpskih crkava!

Politika -

Nakon što su vlasti tzv. nezavisnog Kosova na zajedničkoj sednici dva parlamenta u Tirani, povodom 110. godina od proglašenja albanske nezavisnosti, ponovo javno oživele ideju o ujedinjenja i stvaranju "velike Albanije", Priština je nastavila sa provokacijama i zastrašivanjem srpskog stanovništva. Tako su se prekjuče, povodom Dana zastave Albanije, širom Kosova vijorile crveno-crne zastave sa dvoglavim orlom, a neke su bile istaknute čak i pored srpskih crkvi!

Zastrašivanje

Zgrada Skupštine Kosova bila je osvetljena bojama albanske zastave u nedelju uveče, zgrada opštine Bujanovac osvanula je juče sa albanskim zastavama na balkonu, a tokom dana samo su se nizali slični prizori u pokrajini. Dva mladića razvila su zastavu Albanije na šetalištu nedaleko od Mosta na Ibru u Severnoj Mitrovici, a crveno-crni barjaci bili su istaknuti i u Kosovskom Pomoravlju, pa čak u blizini Crkve Svetog Petra i Pavla.

Kancelarija za KiM saopštila je da su Klokotu istaknute crveno-crne zastave, što "predstavlja još jedan pokušaj zastrašivanja srpskog naroda".

- Zastave Albanije nemaju šta da traže pokraj srpskih kuća u Kosovskom Pomoravlju i Crkve Svetog Petra i Pavla i zato se ovo neumesno "dekorisanje" ne može protumačiti drugačije nego kao provokacija i još jedan korak ka stvaranju "velike Albanije". Albanci imaju pravo da proslavljaju svoje praznike, ali je neumesno kada to čine u sredinama koje naseljavaju Srbi, kojima se prekidaju slave, venčanja i druga slavlja - saopštili su iz Kancelarije za KiM i podsetili da je Crkva Svetog Petra i Pavla prošle godine obijena i opljačkana na Zadušnice i pozvali Albance da svoj Dan zastave "ne koriste za produbljivanje međuetničkog jaza i zastrašivanje i provociranje Srba".

Demonstracija sile

Politički analitičar Branko Radun kaže za Kurir da je isticanje albanskih zastava po Kosovu, a naročito u srpskim sredinama, pokušaj demonstracije sile i političke moći nad Srbima.

- Ove zastave su poruka da Kosovo želi da bude deo "velike Albanije", a tu nema mesta za druge nacionalnosti osim albanske. Etnički čisto Kosovo bez Srba, to je poruka koja se šalje ovakvim potezima, tu ima i provokacija i zastrašivanja srpskog, ali i drugog nealbanskog stanovništva. Osoba koja, čini se, i više od samih Albanaca baštini ideju "velike Albanije" upravo je premijer tzv. nezavisnog Kosova Aljbin Kurti, koji je po ko zna koji put dokazao da je agresivni ekstremista i konfliktna ličnost, koja gubi političku podršku na samom KiM, ali i na Zapadu - kazao je Radun.

Dan albanske zastave predstavlja godišnjicu otkad je grupa albanskih prvaka u Valoni 28. novembra 1912. proglasila nezavisnost teritorija, pod tadašnjom osmanskom vlašću, a uoči Londonske mirovne konferencije, od koje su zatražili međunarodno priznanje, pozivajući se na pravo na samoopredeljenje.

Veličaju teroriste Ponovo grafiti UČK

Kancelarija za KiM saopštila je juče da su na putu ka Ski-centru Brezovica ispisani grafiti koji "veličaju terorističku organizaciju Oslobodilačku vojsku Kosova (UČK)". Kancelarija je u saopštenju navela da je grafit ispisan na asfaltnom putu i na pomoćnom objektu uz sam put, a incident su Kancelariji prijavili stanovnici Sirinićke Župe.

(Kurir.rs/J.Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track