SAMIT U TIRANI EU-ZAPADNI BALKAN: Koje su ključne poruke?
Foto: Kurir

SAMIT U TIRANI EU-ZAPADNI BALKAN: Koje su ključne poruke?

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Tirani na samitu lidera EU-Zapadni Balkan gde ga očekuje niz sastanaka sa liderima EU i regiona. Iako je prvenstveno rekao da ne želi da ide u Tiranu zbog licemerstva EU prema pitanju KiM ipak je na kraju doneo odluku da prisustvuje samitu, jer da nije otišao usledila bi velika šteta za državu, pre svega u pogledu privlačenja stranih investicija. Na pitanje zašto je ipak došao, srpskim novinarima dao je jasan odgovor: "Bolje je kad si za stolom, jer kad nisi onda si na meniju!"

Ključne teme samita su "usklađivanje spoljne politike sa zemljama EU" konkretno po pitanju sankcija Rusiji i regionalna pitanja. Lideri zemalja EU su istakli podršku Zapadnom Balkanu na daljem putu evrointegracija.

Predsednik Srbije održao je već nekoliko sastanaka i zahvalio za podršku na putu ka EU. Aleksandar Vučić je naglasio da je za Srbiju od ključnog interesa stabilizacija prilika u regionu, kao i da je uveren da su zemlje EU snažan partner u našim nastojanjima da se otvorena pitanja u regionu rešavaju putem dijaloga.

Na čijem "meniju" bi se našao predsednik Srbije da nije otišao u Tiranu?

Da li je EU iskrena u namerama da da punu podršku zemljama Zapadnog Balkana na putu ka EU?

Šta piše u novom planu za rešavanje pitanja statusa KiM koji je upućen Beogradu i Prištini?

Gosti Usijanja:

Milovan Božinović - diplomata, nekadašnji ambasador u Nemačkoj

Miroslav Stojanović - nekadašnji dopisnik lista "Politika" iz Berlina

Urednica i voditeljka: Jelena Pejović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track