ISPRAVKA NE, HOLANĐANI NISU GLASALI ZA UVOĐENJE VIZA SRBIJI
Foto: Reuters

ISPRAVKA NE, HOLANĐANI NISU GLASALI ZA UVOĐENJE VIZA SRBIJI

Politika -

Napomena Tekst je izmenjen 15.3.2023

ISPRAVKA Predstavnički dom Holandije nije usvojio rezoluciju kojom poziva svoju vladu da se u Briselu zalaže za privremenu suspenziju bezviznog režima za Srbiju, kako je prvobitno objavio veliki broj medija, već je glasanje odloženo, prenosi u svojoj analizi Raskrinkavanje.rs.

To znači da predlog za sada nije usvojen, stoga ispravljamo naslov i navode iz ovog teksta.

Zahtev su podneli poslanici dve najveće stranke vladajuće koalicije, Jeoren van Vijngarden iz Narodne stranke za slobodu i demokratiju i Sjord Sjordsma iz Demokrata 66.

Ovaj predlog, suprotno tvrdnjama medija nije usvojen, već je stavljen „na čekanje” na zahtev ministra spoljnih poslova, te poslanici još uvek nisu glasali za njega u trenutku pisanja ovog teksta.

Predlog je podnet, jer se Srbija, kako ističu, ne usklađuje sa viznom i spoljnom politikom EU.

U institucionalnom sistemu Holandije, Parlament ima mandat da daje smernice Vladi za vođenje spoljne politike. Na primer, kada je Holandija blokirala otvaranje pregovora sa Albanijom , inicijativa je potekla iz parlamenta.

Rezolucija holandskog parlamenta poziva na suspenziju bezviznog režima za Srbiju putem mehanizma za hitno kočenje najkasnije do marta 2023. godine, kako se navodi "s obzirom da Srbija sve više podriva spoljnu politiku EU zbog dobronamernog odnosa prema Rusiji i nepoštovanje sankcija EU, ali i neusklađenost viznog režima, zbog čega je tokom 2022. veliki broj iregularnih migranata prešao u EU iz Srbije".

Prema Ugovoru iz Lisabona, u Evropskoj uniji postoje dve vrste ove procedure. Jedan koji se odnosi na Zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku i drugi koji se primenjuje u drugim oblastima, poput saradnje u borbi protiv kriminala i socijalne sigurnosti

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track