PRIŠTINSKI MEDIJI: Takozvano Kosovo zvanično podnosi zahtev za članstvo u Evropskoj uniji
Foto: Shutterstock

PRIŠTINSKI MEDIJI: Takozvano Kosovo zvanično podnosi zahtev za članstvo u Evropskoj uniji

Politika -

Danas se održava ceremonija potpisivanja upućenog zahteva tzv. Kosova za članstvo u Evropskoj uniji.

Ceremoniji potpisivanja prisustvuju zvaničnici tzv. Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Glauk Konjufca i premijer Aljbin Kurti. Pre nekoliko meseci samoproklamovano Kosovo je podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope.

Podsetimo, Beograd je pokrenuo sve političke i diplomatske resurse kako bi zahtev Prištine da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, a koji premijer privremenih institucija Aljbin Kurti namerava da podnese sutra, ostao "mrtvo slovo na papiru".

Argumentacija Srbije da bi prihvatanje ove aplikacije bio nezapamćen presedan temelji se na tri ključne stvari.

Prva je Ugovor o EU, odnosno Lisabonski ugovor iz 2007, koji predviđa da članice mogu postati samo države, što tzv. Kosovo defakto i de jure nije. Kada bi kandidatura bila prihvaćena, EU bi praktično pogazila sopstveni ustav.

Druga je činjenica da pet zemalja EU - Španija, Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija - ne priznaju nelegalno proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, a za prihvatanje kandidature Prištine potrebna je saglasnost svih u Uniji.

Treća je da tzv. Kosovo ne samo da nije članica Ujedinjenih nacija, nego u krovnoj međunarodnoj organizacije ne može da "prebaci" ni polovinu, a kamoli dvotrećinsku većinu koja je potrebna da bi dobilo stolicu na Ist Riveru. Jer, od 193 članice UN, lažna država mogla bi da računa na maksimum 83 glasa.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track