01:49

KURTIJA NE INTERESUJE ULAZAK U EU? Glišić tvrdi: Evropska Unija je samo sluškinja NATO-a, MOTIV SE KRIJE DALEKO DUBLJE

KURIR TV

KURTIJA NE INTERESUJE ULAZAK U EU? Glišić tvrdi: Evropska Unija je samo sluškinja NATO-a, MOTIV SE KRIJE DALEKO DUBLJE (VIDEO)

Politika -

Situacija u južnoj srpskoj pokrajini se ne stišava. Na severu Kosova i Metohije noć je protekla mirno, ali je situacija i dalje napeta. Iako je hladno, građani severnog dela KiM i dalje su na barikadama i ne odustaju od svojih zahteva.

Sever Kosmeta blokirala je i kosovska policija, a preko prelaza Brnjak i Jarinje ne može se ni peške. Neophodni lekovi za uhapšenog Dejana Pantića preko Euleksa su dostavljeni tek posle četiri dana od hapšenja. I dok su Srbi na barikadama, predstavnici tzv. vlasti u Prištini potpisali su zahtev za članstvo u Evropskoj uniji što je Aljbin Kurti i najavio da će se zvanično desiti.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić pitao je zapadne partnere: Koji od pet važnih dokumenata, koje su sami donosili na zapadu, žele da poštuju po pitanju KiM, kao i da li će poštovati i šesti Solunski dokument o proširenju EU na Zapadni Balkan koji u potpunosti podržava implementaciju Rezolucije Saveta bezbednosti UN?

Usijanje
foto: Kurir televizija

Gosti Usijanja bili su Vladan Glišić, iz pokreta "Narodna mreža", i Zoran Milosavljević, politikolog.

- Vraćamo se na ono pitanje da li Kurti sluša jedne ili druge? Pa naravno da, da. Možemo sada da se usaglasimo, da oni svaku akciju sada ne rade slučajnu, već po nekom sistemu. Ozbiljne su to analize. Upravo to vidimo po oglašavanju predstavnika Međunarodne zajednice - rekao je Milosavljević.

Usijanje
foto: Kurir televizija

Glišić je naveo da je jedino što interesuje trenutno Kurtija, ulazak u NATO.

- Ako potpišemo bilo kakav sporazum o tome kako ćemo prihvatiti ovo stanje i da odstupamo od Briselskog sporazuma, pogotovo od rezolucije 1244. Njima ostavlja prostora da nastave pritisak na Španiju i ostalim članicama koje nisu priznale Kosovo i da puste nešto što je nenormalno, a to je da jedna nedefinisana teritorija postane deo NATO-a. Njima je NATO bitan, jer smo mi tokom ove ukrajinske krize shvatili da je samo NATO bitan, a da je EU samo sluškinja NATO-a i da je on najbitniji za vremena koja dolaze - rekao je Glišić.

Usijanje
foto: Kurir televizija

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja