NE ŽELIM DA BUDEM NIČIJI DEKOR! Princ Filip: Neću da šaljem lažnu sliku o jedinstvu i slozi kad ih među KARAĐORĐEVIĆIMA NEMA!
Foto: Zorana Jevtić

proslavio odvojeno od oca

NE ŽELIM DA BUDEM NIČIJI DEKOR! Princ Filip: Neću da šaljem lažnu sliku o jedinstvu i slozi kad ih među KARAĐORĐEVIĆIMA NEMA!

Društvo -

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i sin mu, princ naslednik Filip proslavili su odvojeno krsnu slavu Svetog Andreja Prvoznanog. Prvi na Dedinju, drugi na Oplencu. Pomirenju zavađenih Karađorđevića nije mogao da doprinese ni patrijarh Porfirije koji je to pokušao minule nedelje.

Princ Filip se sastao zajedno sa ocem i patrijarhom, a potom i sam sa patrijarhom. Ipak, pomirenja i zajedničke slave nije bilo.

Oplenac
Oplenacfoto: Privatna arhiva

- Slava je jedan od najvažnijih dana u godini za našu porodicu, dan kada porodica treba da bude jedinstvena i složna. Nažalost, nije tajna da u našoj porodici to još uvek nije slučaj i razlozi su svima poznati. O ovome sam razgovarao prethodne nedelje i sa svojim ocem, ali i s patrijarhom srpskim Porfirijem, kom sam beskrajno zahvalan na dobroti i želji da pomogne. Patrijarh je mudar čovek. Razgovarao je sa mojim ocem i sa mnom, nakon toga sam ja ponovo razgovarao sa patrijarhom i usaglasili smo se da se nisu stekli uslovi da ove godine porodica jedinstveno i složno proslavi krsnu slavu na dvoru na Dedinju - kaže za Kurir princ Filip i naglašava:

- Ne želim da budem ničiji dekor, deo nekog protokola i da šaljem lažnu sliku o jedinstvu i slozi kad jedinstva i sloge nema. Moj izbor je da smisleno, razumno i pre svega istinito i sa stavom idem kroz život jer mislim da to dugujem svojim precima.

Dedinje
Dedinjefoto: Privatna arhiva

Zato sam i ove godine na dan krsne slave na Oplencu, zajedno sa svojom porodicom i porodicom kraljevića Tomislava, ovde gde su grobovi naših predaka.

Princ Filip ističe da „ima podršku svoje braće, prinčeva Petra i Aleksandra“, te da se nada da će sledeće godine i oni biti sa njima na ovaj dan.

- Slavu na Oplencu proslavljamo sa blagoslovom patrijarha Porfirija i episkopa šumadijskog Jovana. Vrlo mi je važno da u svemu što radim imam blagoslov Crkve, posebno patrijarha Porfirija, koji se, baš kao i njegov prethodnik patrijarh Irinej, prema meni ophodi krajnje očinski i beskrajno sam mu zahvalan na tome. I kao što sam i njemu obećao, na jedinstvu porodice radićemo postepeno, korak po korak, ali nikako samo protokolarno i samo jer to javnost očekuje od nas. Karađorđevići moraju biti istinski složna i funkcionalna porodica, i ja ću učiniti sve da tako bude i u tome imam podršku svojih rođaka, potomaka kraljevića Tomislava i kraljevića Andreja, kao i kneginje Jelisavete - rekao je princ Filip.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track