TIRANA I PRIŠTINA TRAŽE OD SAD I EU DA PRITISNU SRBIJU: Iza svega stoji ideja stvaranja "velike Albanije"
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Kazuki Oishi / ddp USA / Profimedia

udar

TIRANA I PRIŠTINA TRAŽE OD SAD I EU DA PRITISNU SRBIJU: Iza svega stoji ideja stvaranja "velike Albanije"

Politika -

Albanci su uputili pisma u Vašington i Brisel sa zahtevom da se Beograd stavi u poziciju da mora da se odrekne svoje južne pokrajine. Sagovornici Kurira ocenjuju - još jedna potvrda da sve rade sinhronizovano

Albanija i Kosovo udruženo su udarili na Srbiju, tražeći na najuticajnijim adresama da se naša zemlja označi kao glavni krivac za aktuelnu blokadu severa Kosova i Metohije i dodatno pritisne da odstupi od svoje južne pokrajine. Najnovija akcija Tirane i Beograda, izvedena slanjem pisama u Vašington i Brisel, samo je još jedna potvrda da su njihove spoljne politike koordinisane, a motivaciju za ovakve i slične poteze usmerene protiv Srbije treba tražiti u nedovršenom projektu stvaranja "velike Albanije", ocenjuju sagovornici Kurira.

Pisali Vašingtonu i Briselu

Albanija je i ovu krizu na Kosovu iskoristila da uskoči u pomoć Prištini, pa je savet albanskih ambasadora uputio javno pismo predsedniku Amerike Džozefu Bajdenu u kojem od njega traži da izvrši pritisak na Srbiju kako bi se barikade uklonile.

- Ostajemo zbunjeni kontinuiranim samozadovoljstvom sa kojim se SAD i EU odnose prema Srbiji i nadamo se da ćemo videti preispitivanje vašeg pristupa u korist pristupa koji Beograd smatra odgovornim... Zato, gospodine predsedniče, tražimo vašu pažnju prema situaciji koja se razvija, da se pritiskom na Srbiju i njene saveznike na severu Kosova stvori bezbedno okruženje da uklone sve prepreke i blokade i omoguće brz i normalan povratak uslova koji bi olakšali napredak u dijalogu koji vodi EU - piše u pismu.

Albanska ministarka spoljnih poslova Olta Džaka poručila je da njena zemlja čvrsto podržava Kosovo i optužila Beograd da zvecka oružjem. Na to je reagovao šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je koleginicu iz Albanije podsetio da nijednom rečju nije opomenula kosovskog premijera Aljbina Kurtija da ima međunarodnu obavezu da primenjuje Briselski sporazum, Rezoluciju 1244 i sve druge relevantne dokumente.

Ivica Dačić
foto: Nenad Kostić

- Umesto da ga upozori da ne ugrožava mir i stabilnost u regionu, albanska ministarka ga još podstiče na dalje provokacije. Zato i ona i cela međunarodna zajednica snose ogromnu odgovornost za sve što se dešava i može se desiti na Kosovu - izjavio je Dačić.

I kosovsko ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore pisalo je pisma, i to zemljama EU. U njima je tražilo da preduzmu mere protiv Srbije, koja, kako tvrde, stalno pokušava da destabilizuje sever Kosova, u poslednje vreme i postavljanjem barikada. U pismu se pominju i navodni napad šok-bombom na pripadnike Euleksa, zahtev Srbije za raspoređivanje srpskih trupa na Kosovu, "što jezivo podseća na rusku taktiku invazije na suverenu državu (Ukrajinu) pod izgovorom da štiti njihovu 'ugroženu zajednicu'".

Očekivano

Ivan Miletić iz Instituta za javnu diplomatiju kaže za Kurir da su ovakve stvari očekivane, s obzirom na činjenicu da godinama postoji diplomatska koordinacija između Tirane i Prištine, a oko nje i snažna motivacija - ujedinjenje u "veliku Albaniju".

Ivan Miletić
foto: Kurir televizija

- To se vidi i kroz zajedničku organizaciju različitih skupova u inostranstvu. Nekada Albanija i Kosovo dele čak i ambasade, pa i ovo sad treba gledati u tom svetlu. Bile su i demonstracije u Tirani, približavaju se izbori, pa postoje i unutrašnji politički motivi. Svakako je očekivano. Imamo i grupisanje albanske dijaspore, koja će raditi svoj posao lobiranja, a s druge strane, Albanija je članica NATO, te će tu dobiti glas da proguraju svoju priču. Zato je važno da mi radimo sa zemljama koje ne priznaju nezavisnost, a koje su takođe članice NATO i svakako ih ima više od jedne Albanije. Iza svih tih zajedničkih programa Tirane i Prištine stoji motiv stvaranja "velike Albanije" - objašnjava naš sagovornik.

Srđan Graovac

Procenili da im ističe vreme

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost naglašava da je pitanje Kosova za Albance zapravo pitanje albanskog nacionalnog pokreta.

Srđan Graovac
foto: Kurir TV

- Dakle, govorimo o "velikoj Albaniji", koja je san Albanaca, bili oni u Tirani, Prištini, Skoplju, Njujorku... To je zajednička, svealbanska akcija da se što snažnije utiče na međunarodni faktor kako bi se on što više angažovao da pritisne Srbiju i natera je da prizna nezavisno Kosovo. Albanci procenjuju da im ističe vreme, da im kako protiče vreme pozicija neće biti bolja i da je ovo možda i sudbinski momenat jer se svet u ovom trenutku lomi. Pogotovo koriste svaku priliku da povežu Srbiju s Rusijom i tako nastupaju prema Zapadu - ocenjuje Graovac.

Kurir.rs

Štampano izdanje 29.12.2022.
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja