IVICA DAČIĆ NA KURIR TV: Ostavili su nam 110 država koje su bile protiv nas, OVAKO SMO USPELI DA IZBORIMO POBEDU! (VIDEO)
Foto: Kurir Televizija

BORBA ZA KIM

IVICA DAČIĆ NA KURIR TV: Ostavili su nam 110 država koje su bile protiv nas, OVAKO SMO USPELI DA IZBORIMO POBEDU! (VIDEO)

Politika -

Dešavanja na Kosovu su turbulentna, a sada smo dobili političku perspektivu kroz poslednju deceniju o situacijama iz kojih smo se stojički čupali.

Naime, 2022. godina je pri kraju, a to uopšte nije slučaj na Kosovu, pa je ministar spoljnih poslova dočarao kako to izgleda iz njegovog ugla.

Gost "Pulsa Srbije" bio je Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ivica Dačić
foto: Kurir televizija

On je prvo pričao o poverenju koje je izgubljeno, ali je pohvalio naš narod na KiM koji je herojski verovao u procese našeg rukovodstva.

- U Kurtija, naravno, nemamo nikakvo poverenje. Naprotiv, postoji jedno ubeđenje da on ne želi nikakve mirovne sporazume, već želi da Srbija prizna Kosovo i da protera Srbe sa KiM. Izgubilo se i poverenje u Međunarodnu zajednicu koja toleriše Kurtijevo ponašanje. Potreban je veliki napor da se situacija drži pod kontrolom. Najbolje bi bilo da ovakvih incidenata nema, a kako će se odvijati situacija, videćemo. Mi smo jasno rekli da smo za mir i da ne možemo da trpimo napade na Srbe - poručio je Dačić, pa je dodao:

- Želeo bih da pohvalim ponašanje našeg narod na Kosovu. Imali su poverenje u naše rukovodstvo i u predsednika Aleksandra Vučića. Predsednik je pokazao kako država treba da reaguje u krizišnim situacijama.

Nakon toga, on je rekao da ukoliko bude nemilih situacija, Srbi će kompletno zatvoriti Sever Kosova.

01:56

IVICA DAČIĆ O DUGOGODIŠNJOJ BORBI ZA KiM: Ostavili su nam 110 država koje su bile protiv nas, OVAKO SMO USPELI DA IZBORIMO POBEDU!

- Trebalo bi gledati nijanse u razgovorima i dogovorima. Predsednik Vučić i predstavnici Srba su jasno rekli da ukoliko se ponovi neka neprijatna situacija, da će sever Kosova u potpunosti biti zatvoren za predstavnike Prištine. Ovo ističem jer se tu vidi suština. Oni su hteli da taj deo Kosova prisvoje, milom ili silom. Videli su da milom ne mogu, pa su pokušali silom. Srbi su pokazali koliko su spremni da brane svoju slobodu, opredeljenje za mir i poštovanju sporazuma - rekao je Dačić.

Nedugo zatim, Dačić je podsetio na period 2012. i 2015. godine, kada je Kosovo maltene izmaklo iz naše kontrole, ali su srpski predstavnici uspeli da izmigolje pobedu.

- Pre 7 godina sam ja postao ministar spoljnih poslova, a 2015. godine bilo je glasanje UNESCO, kada se Kosovo kandidovalo sa članstvo. Morao sam da pravim analizu ko će da glasa za nas, a ko za Kosovo. To je bila izuzetno teška situacija, ljudi koji su vodili državu u tom nekom prethodnom periodu, odnosno onaj pre 2012. godine. Ostavili su situaciju gde je oko 110 zemalja priznalo Kosovo. Sa druge strane, zemlje koje su glasale za nas nisu bile toliko čvrste u svom stavu jer nisu hteli da se sukobe sa ostalima - rekao je Dačić, pa nastavio:

- Mi smo sa svega nekoliko glasova uspeli da pobedimo. Ja sam predložio predsedniku da sagledamo tu situaciju i da prorazgovaramo sa tim zemljama, jer mi je bilo fascinantno da vidim da naši tradicionalni prijatelji glasaju za Kosovo. Oni u tom periodu nisu ni shvatili da je to nama veoma bitno. Bilo im je lepo da podlegnu pritscima Zapada. Mi smo počeli taj proces koji je rezultirao time da je 27 zemalja povuklo priznanje.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track