DOGOVOREN ZAVRŠETAK OBNOVE HILANDARA I GRADNJA VINARIJE, ALI TO NIJE SVE: Evo kako je izgledala Vučićeva poseta HILANDARU!
Foto: Privatna Arhiva

otkrio teolog Miloš Stojković

DOGOVOREN ZAVRŠETAK OBNOVE HILANDARA I GRADNJA VINARIJE, ALI TO NIJE SVE: Evo kako je izgledala Vučićeva poseta HILANDARU!

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je Božić dočekao u manastiru Hilandar na Svetoj Gori, a prilikom posete dogovoreno je da se tokom 2024. godine završe radovi na obnovi izgorelog dela manastira, da se obnovi riznica, sagradi vinarija i obnovi konak u kome je bila prva srpska bolnica na Svetoj Gori.

Najviši nivo

Teolog Miloš Stojković, zaposlen u Hilandaru, koji je sa strane manastira bio deo delegacije tokom posete predsednika Vučića, rekao je za Kurir da su utisci nakon ove posete predivni.

Kako kaže, Vučić je u Hilandaru primljen na najvećem mogućem nivou kako s duhovne, tako i sa svetovne strane.

Miloš Stojković, Hilandar, Aleksandar Vučić
foto: Privatna Arhiva

- Monasi takvu čast ukazuju i ukazivali su samo slavnim srpskim vladarima kao što su bili Sveti knez Lazar i car Dušan kroz našu istoriju. To je vrlo važno jer na takav način više decenija nijedan politički predstavnik niti državnik nije dočekan.

U srpskom narodu postoji predanje da, kakva je situacija u Hilandaru, takva je i u otadžbini, kako se jedan vladar odnosi prema Hilandaru, tako se odnosi i prema otadžbini. Odnos Vučića prema najznačajnijoj srpskoj svetinji je neprikosnoven, brižan i sa željom da naša generacija uđe u istoriju kao generacija koja je posle kralja Milutina najviše obnovila i ojačala Hilandar u svakom pogledu - ističe Stojković.

Danilo Vučić, Hilandar, Aleksandar Vučić, Božić
foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

Dodaje i da je predsednik obišao radove za koje je država obezbedila kompletna sredstva, na ličnu inicijativu predsednika.

- Predsednik se uverio da su radovi pri kraju, tako da ćemo u 2024. godini u potpunosti završiti najznačajnije radove na obnovi koji su počeli 2004. godine. Želja predsednika nije da se završi samo obnova izgorelog dela manastira, već i da Hilandar ima najlepšu riznicu na Svetoj Gori, da se rekonstruiše manastirska riznica i proširi prostor - kaže on.

Na ponos otadžbine

Govoreći o planovima, Stojković kaže da je dogovoreno da Hilandar ima jednu od najlepših vinarija i da njena izgradnja započne u narednom periodu.

- Država će stati kompletno iza realizacije ovog važnog projekta. Dogovoreno je i da se u periodu pred nama obnovi i konak, u kome je nekada bila prva srpska bolnica na Svetoj Gori. Za sve to će se pobrinuti naša država, a time će naša generacija ući u istoriju kao generacija za čije je vreme ne samo okončana obnova Hilandara već je rekonstruisano i ono što se nikada ranije nije rekonstruisalo u punom smislu.

Stojković dodaje da je za Vučića lično i za državu vrlo važni svetosavski put i svetosavske vrednosti, pritom poštujući i uvažavajući sve druge veroispovesti i nacionalnosti u otadžbini.

Velika čast

Na počasnom mestu

Miloš Stojković kaže i da je predsednik Vučić za vreme bogosluženja boravio u počasnom mestu gde su boravili slavni srpski vladari u istoriji.

- Izgovorio je molitve "Simvol vere" i "Oče naš", pomolio se Bogorodici Trojeručici, hilandarskoj igumaniji, za srpski narod, a posebno za srpski narod na Kosovu i Metohiji, ranjene dečake na Kosmetu tokom Badnje večeri i zajedno sa igumanom Metodijem uzneo molitvu za sve Srbe na KiM i za uspeh u našoj istinskoj borbi za očuvanje integriteta Srbije na KIM - kaže Stojković i dodaje:

- Celivao je časni krst u kome se nalaze delovi originalnog dela krsta na kome je raspet Isus Hrist, a ta duhovna relikvija se iznosi samo retkim gostima. U predsednikovu čast je priređena posebna na vodi posna večera, koju su lično monasi spremili za svog predsednika, a u štitu Svetog Vasilija, drugom po redu najznačajnijem objektu u manastiru, gde je nekada boravio car Dušan.

Za vreme boravka u Hilandaru predsedniku je priređen i svečani ručak na dan Božića. Predsednik je sve vreme bogosluženja molitve uznosio i sa sinom Danilom.

- Naglasio je da će država našoj generaciji, pošto je ostavila potpuno završen Hram Svetog Save na Vračaru kao simbol svetosavske vrednosti u Srbiji, tako ostaviti našem narodu i potpuno rekonstruisan Hilandar na ponos i diku pravoslavnih Srba vascelog pravoslavlja, jer u Hilandar dolaze ljudi iz svih zemalja, kao i na ponos svih građana otadžbine ma koje vere i nacije bili - navodi Stojković dodajući da je Hilandar ne samo duhovna već i identitetska institucija važna za srpski narod, jedina neprekidna verska karika i jedina srpska institucija koja postoji od svog osnivanja do danas više od 800 godina.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

02:23

MILOŠ STOJKOVIĆ TEOLOG: U Beranama je pravoslavna Crna Gora pokazala svoje pravo lice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track