KURTI JE PALIKUĆA! Dačić: Neki ne žele to da priznaju, kao što ni roditelji ne žele da priznaju kada je njihovo dete skrivilo
Foto: EPA Georgi Licovski, Kurir Televizija

Kurti je palikuća

KURTI JE PALIKUĆA! Dačić: Neki ne žele to da priznaju, kao što ni roditelji ne žele da priznaju kada je njihovo dete skrivilo

Politika -

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je kosovski premijer Aljbin Kurti palikuća na Balkanu i glavna smetnja regionalnoj stabilnosti.

Dačić je ocenio da neke države ne žele to da priznaju kao što ni roditelji ne žele da priznaju kada je njihovo dete krivo za nešto.

"Dereku Šole", rekao je Dačić za TV Prva,

Govoreći o akciji povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, Dačić je rekao da su se već javile neke zemlje koje su nedavno povukle priznanje Kosova i kažu da su "već počeli da ih zovu i pitaju zašto su povukli priznanje nezavisnosti".

Dačić je rekao da Kosovo može da računa na 84 glasa u Ujedinjenim nacija (UN) i da misli da je to nedovoljno da Kosovo uđe u UN.

Istakao je da je veoma je bitno da svi u Srbiji imaju jedinstveni pristup po pitanju statusa Kosova i da zato nije dobro što pojedine stranke nagoveštavaju da je Kosovo nezavisno i da pričaju o tome da li treba ili ne treba uvesti sankcije Rusiji a da ne uzimaju u obzir Kosovo.

Ivica Dačić
foto: Kurir televizija

Dačić je ponovio da u okviru dijaloga sa Prištinom ne može biti novih dogovora o onome što je već dogovoreno, navodeći Zajednicu srpskih opština, da nema priznavanja nezavisnosti Kosova i da se mora voditi računa o bezbednosti Srba na Kosovu.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je rekao višem savetniku u Stejt deparmentu Dereku Šoleu da nema toga u Srbiji ko će prihvatiti nezavisnost Kosova, kao i da je predsednik Aleksandar Vučić ključni garant mira i stabilnosti u regionu, Srbiji i na KiM.

"Rekao sam Šoleu da nema toga u Srbiji ko će prihvatiti nezavisnost KiM", istakao je on.

Dačić je rekao da je istakao i da je Srbija spremna za dijalog, ali da se jasno zna šta su crvene linije.

Objasnio je da su te linije da nema iznova pregovaranja o Zajednici srpskih opština, da Srbija nije voljna ni direktno ni indikrektno da prizna nezavisnost Kosova i da Srbija neće dozvoliti pogrom Srba na KiM, a da je obaveza Kfora da garantuje bezbednost.

Dačić je istakao značaj uspostavljanja redovnih kontakata sa Šoleom, jer je bitno da on govori korektne i pozitivne stvari o Srbiji.

Naveo je da se Šole juče pojedinačno sastao sa predsednikom, premijerkom i ministrom odbrane, te da on nije prisustvovao tim sastancima.

Derek Šole
foto: Nhac NGUYEN / AFP / Profimedia

"Pozitivno je kada čujete od visokog zvaničnika SAD da je ZSO obaveza Prištine", rekao je on.

Na pitanje da li SAD mogu da sruše vladu Aljbina Kurtija Dačič je odgovorio pitanjem: A šta Amerikanci ne mogu?.

Ocenio je da SAD žele da se formira ZSO, po onome što govore.

"Ako zapad želi da utiče na Prištinu, ima mehanizme. Oni su Prištinu i stvorili", rekao je on.

Ponovio je da Kosovo nije međunarodno priznata država, te da se sa novih devet povlačenja priznanja broj država koji ih priznaju kao nezavisno sveo na 84 od 194 članice UN.

"To je realno daleko da postanu država. Pre naše akcije bilo je više od 110 zemalja koje su priznavale Kosovo. Srbija je faktor sa kojim mora da se razgovara o političkom rešenju. Hoće li Priština to sprovoditi, o tome mora da brine međunarodna zajednica", rekao je Dačić.

Govoreći o francusko nemačkom predlogu ministar spoljnih poslova Srbije je istakao značaj apsolutnog jedinstva srpske strane i iste argumentacije i pristupa.

"Nema novih pregovora o dogovorenom, odnosno o ZSO. Nema priznavanja KiM. Ni saglasnosti za članstvo u UN. Mora biti garantovana bezbednost Srba na KiM. Svi su toga svesni. Dok je vremena treba uticati na njega. Hoćemo da nastavimo dijalog o svakom modalitetu, da pričamo i kad nam se ne sviđa, ali tačno se zna šta možemo a šta ne, nećemo nikoga da lažemo", zaključio je Dačić.

Kurir.rs/Kosovo onlajn

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track