SARAĐUJE S PUTINOVOM STRANKOM I HOĆE DA ODVOJI SRBIJU OD EU, A IMA FRANCUSKI PASOŠ: Miloš Jovanović širi proruske stavove
Foto: NADA

rusofili u srpskoj politici

SARAĐUJE S PUTINOVOM STRANKOM I HOĆE DA ODVOJI SRBIJU OD EU, A IMA FRANCUSKI PASOŠ: Miloš Jovanović širi proruske stavove

Politika -

On svakako kontroliše deo tvrdog jezgra rusofilskih snaga u Srbiji. U programu svoje nove-stare partije neskriveno ističe dil sa strankom lidera Rusije

Otkad je počeo rat u Ukrajini, u Srbiji su se probudile desničarske i ultradesničarske snage, koje su postale još glasnije i agresivnije u nametanju svoje politike. Posebno su bučni u širenju ruske ratne propagande, pri čemu manipulišu sentimentom Srba prema Rusima i, svesno ili ne, nanose veliku štetu Srbiji, koja u gotovo nemogućim uslovima održava izbalansiranu spoljnu politiku. Stranke i pokreti koji su gotovo podjednako zaodenuti u srpske i ruske barjake danas sede i u parlamentu Srbije, a neki su prilično eksponirani iako su daleko od parlamentarnog statusa. Posle Mlađana Đorđevića, Vojislava Šešelja, Miše Vacića i Milice Đurđević Stamenkovski, u ovom delu podsećamo na opasne rusofilske stavove i javne nastupe lidera Novog DSS Miloša Jovanovića.

Prijemčiv proizvod

On svakako kontroliše deo tvrdog jezgra rusofilskih snaga u Srbiji. Jovanović je u prethodnim godinama prepakivao Koštuničinu stranku, preimenovao je u Novi DSS, i ostavio ju je na desnom spektru i za birače napravio proizvod koji je bio dovoljno prijemčiv za protivnike EU i ljubitelje Rusije, te je prešao izborni cenzus i postao deo parlamenta.

Pretnja nacionalnim interesima Srbije dolazi sa Zapada i od NATO, glavna je teza kojom lider Novog DSS postavlja temelj za ostale svoje udarne poruke koje se tiču Kosova, Republike Srpske, Crne Gore i naravno - Rusije. Jovanovićev Novi DSS je još jedna stranka koja je kapitalizovala prorusko raspoloženje u zemlji, ali ga i raspirivala kad god je to njoj bilo isplativo. Ova politička opcija vešto je koristila okolnost da zbog opozicionog statusa može da bude lagodna u ispaljivanju neodmerenih proruskih parola i poruka koje su služile da zaplaše građane.

Usijanje, Miloš Jovanović
foto: Kurir

- Strani investitori bi otišli odavde kada bismo uveli sankcije Rusiji, jer bi im ovde skočila cena gasa nakon toga - izjavio je Jovanović, predviđajući i spuštanje životnog standarda ako se pridružimo sankcijama Moskvi.

On je od onih koji se najglasnije protive sankcijama Rusiji, jer je to zemlja koja je saveznik Srbiji u mnogo domena.

- Nema pritiska koji to može promeniti. Mogućnost da EU nama uvede sankcije jer nećemo da uvedemo sankcije Rusiji ravna je nuli - uveren je Jovanović.

Rat na istoku Evrope, pritisci na Srbiju zbog Kosova i većinsko raspoloženje građana za rusku stranu stvorili su gotovo idealne uslove za desničarske snage. Novi DSS se u takvim okolnostima predstavlja javnosti kao umivena varijanta koja teži da pokvari balans i okrene zemlju ka Rusiji. Stoga je i Jovanovićev rečnik podešen da ogadi ljudima Zapad i opravda poteze Moskve: Rusija je u ratu protiv Zapada, Zapad je isprovocirao rat, Srbija ne sme da se svrstava uz Zapad...

- Srbija posle šest meseci ne sme da menja viziju i promeni stav o neuvođenju sankcija, jer se nakon šest meseci ništa nije kvalitativno promenilo. Mi treba da gledamo svoj interes i da se u ratu Zapada protiv Rusije, koji je isprovociran od strane Zapada, ne svrstavamo uz Zapad - poručuje Jovanović.

I u programu Novog DSS posebno se ističe potreba saradnje s Putinovom Jedinstvenom Rusijom.

Vladimir Putin
foto: EPA/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL

- Razvijaćemo saradnju sa strankama srodne političke orijentacije u Evropi, a posebnu pažnju posvetićemo daljem unapređenju odnosa sa sveruskom političkom strankom Jedinstvena Rusija - navodi se u programu.

Nacionalista

Za poentiranje u antizapadnoj politici lider Novog DSS zgodno koristi i zamor u evropskim integracijama. Njegova teza je da je pogrešno što se već 20 godina stvari sagledavaju sa gledišta da EU nema alternativu.

Jovanović je srpski nacionalista s francuskim pasošem, što politički protivnici ne propuštaju da pomenu kada žele da dovedu u sumnju iskrenost ovog francuskog đaka, posebno kada je reč o proruskim stavovima i politici protiv EU.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track