UZEO PARE, PA OPET UDARA! VOKER VELIČA ZLOČINCE I OPTUŽUJE SRBIJU: Divim se Tačiju i OVK! Kosovo treba da tuži Srbiju za genocid!
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

debelo plaćen

UZEO PARE, PA OPET UDARA! VOKER VELIČA ZLOČINCE I OPTUŽUJE SRBIJU: Divim se Tačiju i OVK! Kosovo treba da tuži Srbiju za genocid!

Politika -

Bivši ambasador Verifikacione misije OEBS na Kosovu Vilijam Voker u skandaloznom razgovoru za Kohu rekao je da se divi komandantima OVK i da ne veruje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić ikada prihvatiti masakr u Račku.

- Vidite, Donald Tramp će otići u grob negirajući da su izbori koje je izgubio bili pošteni, slobodni, otvoreni i legitimni. Siguran sam da će Vučić otići u grob negirajući Račak na način koji sam opisao. A, desilo se ono što su forenzičari rekli, pravi forenzičari, 45 muškaraca i dečaka odvedeno je iz sela pod pretnjom oružjem i masakrirano. Ovo je samo po sebi ratni zločin. Neosporno. Ne znam u šta srpski narod veruje, ali ako Vlada u Beogradu nastavi da bude pod gospodinom Vučićem, koji je bio odgovoran kao deo Miloševićeve vlade, odgovoran za ono što se desilo u Račku, sumnjam da će ikada biti pravo objašnjenje zašto su uradili to što su uradili u Račku - rekao je Voker.

Vilijam Voker
foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Na pitanje da li će Srbija ikada priznati zločin u Račku, Voker je kazao da se to nikada neće desiti.

- Ne, sve dok Vlada u Beogradu negira masakr. Žao mi je, ali verujem u pravdu, u odgovornost, ali nisam siguran da li ćemo videti šta se desilo u Račku ili u nekom od desetina i stotina sela koje je ovde uništila srpska policija i armija - rekao je Voker, prenosi Kosovo online.

Voker smatra da Kosovo ne bi trebalo da potpiše sporazum sa Srbijom, ukoliko ne prizna Kosovo.

- Za mene, dok Srbija ne prizna Kosovo i shvati činjenicu da na jugu postoje drugi narodi, sa svim ostalim stvarima koje priznanje nosi, po mom mišljenju, bez ovoga ne biste morali da potpisujete mirovni sporazum", rekao je Voker.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica može da kaže Beogradu: "Vidite, razumemo zašto ste uznemireni zbog ovoga, razumemo da ste izgubili deo Srbije, da ste se bolje odnosili prema tamošnjim ljudima, ne biste izgubili".

Voker je optužnicu Specijalnog suda protiv bivših čelnika OVK nazvao smešnom.

Prema njegovim rečima, ozbiljna je optužba ovo što se danas u Hagu dešava sa čelnicima OVK i tužilaštvom za ratne zločine protiv njih.

- Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići, da, sve sam ih upoznao. Da, kritikovao sam ih godinama, ali izdvojiti ih i reći da ćemo ih procesuirati za posleratne zločine za mene je korišćenje pravde iz nepravednih razloga - rekao je Voker.

Vilijam Voker, Ramuš Haradinaj, medalja, Skenderbeg, orden, odlikovanje, Priština
foto: Facebook Printscreen/Ramuš Haradinaj

Voker je naglasio da je postojao međunarodni pritisak da se uspostavi Specijalni sud, ali da rukovodstvo Kosova nije znalo da će sud goniti samo albanske lidere za ratne zločine.

On takođe ističe da ohrabruje Vladu Kosova da tuži Srbiju za genocid.

- Snažno ohrabrujem Vladu da uradi ono što ste upravo rekli. Počnite sa bilo kojim procesom koji treba pokrenuti da se srpski zločinci privedu pravdi. Vidim šta se sada dešava u Hagu sa optužbama za ratne zločine protiv vođa OVK od strane Kosovara - rekao je Voker.

Podsetimo, Voker je nedavno od Vlade Kosova dobio 70.000 evra za štampanje knjige o svom viđenje slučaja "Račak" koji je, kako se ispostavilo i pred sudom u Hagu, lažirao.

Kosovo online, Foto/Source:EPA/Valdrin Xhemaj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track