MILICA ZAVETNICA - RETKA DAMA U DESNIČARSKIM ČIZMAMA! Nekritički brani sve ruske poteze u ratu u Ukrajini
Foto: Printskrin / You Tube

radikalna

MILICA ZAVETNICA - RETKA DAMA U DESNIČARSKIM ČIZMAMA! Nekritički brani sve ruske poteze u ratu u Ukrajini

Politika -

Stranka koju vodi Milica Đurđević Stamenkovski ume da bude dovoljno agresivna tamo gde je na svom terenu, ali i dovoljno umivena tamo gde se nacionalističke ideje ne primaju tako lako. Tako je i uzela deo kolača svojim desničarskim kolegama - Šešelju i Vaciću

Otkad je počeo rat u Ukrajini, u Srbiji su se probudile desničarske i ultradesničarske snage, koje su postale još glasnije i agresivnije u nametanju svoje politike. Posebno su bučni u širenju ruske ratne propagande, pri čemu manipulišu sentimentom Srba prema Rusima i, svesno ili ne, nanose veliku štetu Srbiji, koja u gotovo nemogućim uslovima održava izbalansiranu spoljnu politiku. Stranke i pokreti koji su gotovo podjednako zaodenuti u srpske i ruske barjake danas sede i u parlamentu Srbije, a neki su prilično eksponirani iako su daleko od parlamentarnog statusa. Posle Mlađana Đorđevića, Vojislava Šešelja i Miše Vacića, u ovom delu podsećamo na opasne rusofilske stavove i javne nastupe liderke stranke Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski.

Konzervativni stavovi

Ona je relativno novo lice na političkoj sceni Srbije i retka dama u desničarskim čizmama. Ova stranka krajnje desnice, konzervativnih i nacionalističkih stavova, uspela je prošle godine da uđe u srpski parlament i rezerviše 10 poslaničkih mesta. Rusofilska orijentacija i bacanje prijemčivih parola o majci Rusiji umnogome su pomogli da politika Zavetnika osvoji kritičnu masu birača i obezbedi im parlamentarni status. Doprinos tome dala je i okolnost što su Zavetnici umeli da budu dovoljno agresivni tamo gde su bili na svom terenu, ali i dovoljno umiveni tamo gde se nacionalističke i rusofilske ideje ne primaju tako lako.

Zavetnici, Milica Zavetnica, Izbori 2022
foto: Ana Paunković

Milica Zavetnica, nadimak koji se ustalio u svakodnevnoj komunikaciji, zamišljena je kao lepo lice srpske desnice, što je očigledno bio pun pogodak kako bi se preotela podrška i neodgovornom Miši Vaciću, prevaziđenom i istrošenom Vojislavu Šešelju, a ponešto i ostalim (tradicionalno muškim) liderima stranaka i pokreta iz desnog spektra političke scene Srbije. A svima njima je zajedničko to što su na talasu rata u Ukrajini i insistiranju na približavanju Srbije Rusiji gradili reputaciju "pravih patriota" i insistirali na retorici u kojoj su omiljene afektacije bile reči "lažne patriote", "imperijalisti", "kolonizatori", "NATO plaćenici", "hibridni rat"...

Protiv Zapada

Milica Đurđević Stamenkovski se veoma trudila da svoju predizbornu kampanju utopi u priču o "pravednom ratu Rusije" protiv čitavog Zapada. U tome je obilato koristila i ruske medije. Ili je pak bilo obrnuto - oni su srpske desničare i ultradesničare prepoznali kao pogodan materijal za produbljivanje ruske ratne propagande? Tako je ona u jednom razgovoru za Raša tudej izjavila da su "NATO imperijalisti želeli da opkole Rusku Federaciju", da su "u Kijevu postavili marionetske vlasti koje su radile protiv interesa građana Ukrajine", te je "Rusija bila prinuđena da započne akciju suzbijanja neonacizma".

Organizacija Zavetnici godinama održava bliske odnose s Putinovom strankom Jedinstvena Rusija, te se već godinama beleži niz poseta delegacije Zavetnika različitim državnim i društvenim institucijama u Moskvi, a deo toga uvek su i susreti s predstavnicima vladajuće stranke u Rusiji.

Volodimir Zelenski, Vladimir Putin
foto: Shutterstock, AP/Gavriil Grigorov, AP

- Poželela bih ruskom narodu uspešan završetak specijalne vojne operacije u korist ruskog sveta i svih slovenskih naroda - bila je rečenica koju je redovno umetala na mnogim protokolarnim sastancima s ruskim prijateljima iz politike.

Podrška ruskom napadu

Milica Zavetnica se strastveno zalaže za to da se ruska strana uključi u pregovore o Kosovu. Svoje javne nastupe u ratnim mesecima uvek je koristila da opravda Putinovu invaziju na Ukrajinu, ali i da prenese da ruski narod ima empatiju prema ukrajinskom narodu.

- Rusija je apsolutno prioritet kada je u pitanju naša međunarodna politika, jer moramo da shvatimo da, šta god radili, Amerika neće računati na nas na Balkanu - izjavljivala je ona kao jedan od najglasnijih protivnika članstva Srbije u NATO i EU.

Za sebe je namenila ulogu političara koji, kako je rekla, neće dozvoliti da se zbuni srpska javnost i poljulja poverenje koje Rusija uživa među našim narodom. Kad je Putin prvi put napravio paralelu između slučaja Kosova i spornih ukrajinskih oblasti na koje pretenduje Rusija, liderka Zavetnika je priskočila da rastumači vest koja je prilično uzburkala srpsku javnost.

- Pokušaj da se izjava predsednika Ruske Federacije u kojoj se pozvao na savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde i kosovski presedan predstavi kao navodno odustajanje Rusije od podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije predstavlja deo hibridnog rata koji se poslednjih meseci intenzivno vodi protiv Rusije - izjavila je ona tada.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track