PRIZIVA HAOS, JOVANOVIĆ PRETI ULIČNIM PROTESTIMA! Analitičari: Opozicija na kosovskom pitanju SKUPLJA JEFTINE POLITIČKE POENE
Foto: Ana Paunković

radikalan

PRIZIVA HAOS, JOVANOVIĆ PRETI ULIČNIM PROTESTIMA! Analitičari: Opozicija na kosovskom pitanju SKUPLJA JEFTINE POLITIČKE POENE

Politika -

U danima kad se Srbija suočava s velikim pritiscima u vezi s kosovskim pitanjem, a predsednik Aleksandar Vučić i svi državni zvaničnici pozivaju na maksimalno jedinstvo, pojedine opozicione stranke planiraju proteste i blokade ukoliko se prihvati francusko-nemački predlog za Kosovo i Metohiju! Zanimljivo je, međutim, da niko iz opozicije nije ponudio neko konkretno rešenje ili bar konstruktivni predlog šta raditi u ovoj situaciji.

Udružili se

Među najglasnijim protivnicima evropskog predloga su predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, predsednica stranke Zavetnici Milica Stamenkovski i predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, koji su odmah zahtevali da se o tom pitanju održi vanredna sednica Skupštine, ali je najdalje otišao lider Novog DSS Miloš Jovanović. On je, naime, najavio i ulične proteste.

- Ukoliko predsednik Vučić prihvati evropski predlog, trebalo bi izaći na ulice i napraviti blokadu, a on će morati da ode s vlasti. Odbio bih plan "velike petorke" uprkos posledicama koje bi to moglo da ima. Jasno je da bi odbijanje moglo da se odrazi na investicije u Srbiji i na vraćanje viza za građane. Srbija bi prihvatanjem ovog plana postala evroatlantska kolonija bez KiM, Republike Srpske i možda bez nekih drugih delova centralne Srbije - kazao je Jovanović.

Koriste situaciju

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za Kurir da desničarske stranke koriste trenutnu situaciju s Kosovom za "sakupljanje jeftinih dnevnopolitičkih poena".

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir televizija

- Njihovo demokratsko pravo je da protestuju, mogu i da protestuju i što pada sneg, ali nisam siguran da imaju moć i uticaj u narodu da to organizuju. Smatram da je ovo više pokušaj zastrašivanja vlasti, ponašaju se neodgovorno jer negiraju posledice koje nam svima slede ako odbijemo pregovore.... Lako je da sad ispadaju kao neke moralno superiorne patriote, ali nek daju ideju šta dalje. Čini mi se da nikom ne treba repriza sankcija iz devedesetih godina - smatra Dejan Vuk Stanković.

Petković odgovorio lideru Narodne stranke

Jeremić na tacni predao Kosovo

Na izjavu Vuka Jeremića da "niko pametan, normalan ne bi smeo da stavi potpis na neku vrstu sporazuma koji vodi Kosovo u UN", reagovao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

- Niko normalan ne bi postavio ono kriminalno pitanje pred MSP kojim je Vuk Jeremić na tacni predao tzv. Kosovo. Zato neka ne pripisuje svoje podle namere predsedniku Vučiću, koji je jedini čuvar naših nacionalnih interesa na KiM - napisao je Petković na Tviteru.

(Kurir.rs/J.Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja