KLUB GENERALA I ADMIRALA SRBIJE PODRŽAO VUČIĆA: Osnovi za pregovore moraju biti 3 dokumenta
Foto: BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia

otvoreno pismo

KLUB GENERALA I ADMIRALA SRBIJE PODRŽAO VUČIĆA: Osnovi za pregovore moraju biti 3 dokumenta

Politika -

Klub generala i admirala Srbije podržao je u otvorenom pismu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove napore da očuva teritorijalni integritet Republike Srbije.

- Gospodine predsedniče Republike Srbije, Klub generala i admirala Srbije, kao vanstranačko strukovno udruženje penzionisanih visokih starešina naše vojske, od kojih je većina učestvovala u odbrani od agresije NATO-a 1999. godine, poštuje i podržava Vaše napore za očuvanje teritorijalne celovitosti Republike Srbije. Podržavamo Vaše stavove da se problemi u odnosima Beograda i Prištine, koji su nastali nezakonitim otimanjem Kosova i Metohije i arogantnim nasrtajima međunarodnih moćnika prema Srbiji, rešavaju pregovorima i mirnim putem u skladu sa međunarodnim pravom - navodi se u pismu koje je potpisao predsednik Skupštine Kluba general potpukovnik u penziji Milomir Miladinović.

U pismu se dodaje da se u pregovorima ne smemo odreći onoga što nam je zagarantovano.

- Osnove za pregovore moraju biti: 1. Ustav Republike Srbije kao najviši pravni akt kojim su definisane granice i teritorija Srbije; 2. Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN koja je najviši međunarodno pravno obavezujući akt, jednoglasno donet; 3. Potpisani Sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština u skladu sa Ustavom Republike Srbije. Ograđujemo se od stavova pojedinaca, među kojima ima i naših kolega, nečlanova Kluba, predstavnika pojedinih nevladinih organizacija i grupa, čiji su stavovi suprotni odredbama Ustava Republike Srbije. Čini se da je za ovu tešku situaciju u kojoj se našla naša Srbija, najbolje odražavaju reči počivšeg patrijarha Pavla: "Kosovo će u 21. veku biti mera i provera svih nas. Ne budemo li dostojni Kosova, nećemo biti dostojni ni svog zemaljskog postojanja. Nestaćemo kao da nas nije bilo, a na našem mestu živeće neko drugi - navodi se u otvorenom pismu upućenom predsedniku Vučiću.

Klub generala i admirala Srbije, podsetimo, okuplja najviše vojne oficire JNA, VJ, VSCG i Vojske Srbije.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track