PREMIJERKA BRNABIĆ O DOLASKU LAJČAKA: Pojačava se pritisak na Beograd
Foto: Printskrin / You Tube

tv gostovanje

PREMIJERKA BRNABIĆ O DOLASKU LAJČAKA: Pojačava se pritisak na Beograd

Politika -

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je povodom današnje posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu da se diplomatske aktivnostii ubrzavaju, da se pritisak pojačava i dodala da veruje u garancije medjunarodne zajednice oko formiranja Zajednice srpskih opštiina (ZSO).

Ona je za RTS kazala da Lajačak prvo ide u Prištinu i da je, koliko je videla, tamo je tema osnivanje ZSO i dodala da je ne zanimaju stavovi premijera Kosova Aljbina Kurtija o tome.

Podsetila da je ZSO dogovorena i ispregovarana pre deset godina u sklopu Briselskog sporazuma, 2013. i 2015. godine i naglasila da veruje u garancije međunarodna zajednice da će tako biti i formirana.

Objasnila je da veruje u garancije međunarodne zajednice zato što, kako je kazala, ne zna na koji način bi garantovali bilo koji drugi sporazum ako taj ne bude ispunjen.

"Neće biti lako", rekla je Brnabić i dodala da očekuje i manipulacije i pokušaje izmena dogovorenog "od strane prijatelja Prištine". Smatra da sve to, kako je ponovila, "neće biti lako", ali da neće dovesti do uspeha jer je sve o ZSO "na papiru".

Sastanak Kurtija, Ugljanina i Kamberija u Prištini pokušaj destabilizacije i manipulacija

Brnabić je ocenila je danas kao "pokušaj destabilizacije centralne Srbije" sastanak u Prištini kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa predsednikom Stranke demokratske akcije Sandžaka Sujemalnom Ugljaninom i predsednikom Partije demokratskog delovanja Šaipom Kamrbijem.

"To je i jedan od vidova manipulacije sa Zajednicom srpskih opština, traženjem da tako nešto postoji i na teritoriji centralne Srbije. Te dve stvari su potpuno neuporedive", rekla je Brnabić RTS.

Ona je navela da joj je "u velikoj meri tužno kad čuje neke predstavnike albanske i bošnjačke nacionalne manjine (šta govore), ne radi se tu o celoj albanskoj ni bošnjačkom nacionalnoj manjini, s kojima imamo jako dobru saradnju kao Vlada".

"Mi naše nacionalne manjine poštujemo. A svakodnevno imate napade na Srbe na Kosovu i Metohiji a da onda neka kaže da oni imaju tamo neka prava", rekla je Brnabić, naglasivši da Srbi na Kosovu nisu nacionalna manjina jer je to pokrajina Srbije.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track